Trigion & Vitens: Waterdichte beveiliging voor Nederlands grootste drinkwaterbedrijf

Voor Vitens, de grootste drinkwaterleverancier van Nederland, is veiligheid geen optie maar noodzaak. Het bedrijf voorziet meer dan 5,8 miljoen klanten van essentieel drinkwater en heeft de verantwoordelijkheid om deze vitale dienst te beschermen. Hans Bloem, Specialist Beveiliging bij Vitens, benadrukt de cruciale rol van hun samenwerking met Trigion: "Veiligheid is onze topprioriteit. Als leverancier van een eerste levensbehoefte zijn we wettelijk verplicht om aan hoge eisen te voldoen als het gaat om veiligheid. We werken samen met Trigion om de integriteit van onze diensten te waarborgen." 
 

De uitdaging: veilig drinkwater 

De uitdagingen in de waterbeveiliging zijn aanzienlijk, vooral bij het bewaken van uitgestrekte en complexe productielocaties. Frequente inbraakalarmen en incidenten op het gebied van toegangsbeheer vereisen een foutloze beveiligingsaanpak. "Elk incident kan een directe impact hebben op onze waterlevering," zegt Bloem. "Daarom hebben we gekozen voor Trigion, vanwege hun vermogen om nauwkeurige en innovatieve beveiligingsoplossingen te bieden." 
 

Elke druppel duurzaam in 2030 

Een andere belangrijke pijler in de samenwerking met Trigion is duurzaamheid. Duurzaamheid is fundamenteel voor Vitens als groot waterleidingbedrijf, omdat dit direct invloed heeft op de natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen waarvan onze watervoorziening afhankelijk is. “Ons doel is dat elke druppel water duurzaam geproduceerd wordt tegen 2030,” verduidelijkt Hans Bloem. Trigion sluit hier naadloos bij aan door de toewijding aan milieuvriendelijke praktijken. Hans Bloem: “Trigion bevordert duurzaamheid binnen hun operaties, zoals blijkt uit bijvoorbeeld hun overgang naar een elektrisch wagenpark, wat bijdraagt aan een aanzienlijke reductie van hun CO2-uitstoot.” 

Innovatie in de praktijk: de inzet van drones 

Een van de meest opvallende innovaties binnen de beveiligingsstrategie van Vitens is de recent gelanceerde pilot met drone-technologie voor alarmopvolging. Hans Bloem licht toe: "Wij hebben een systeem ontwikkeld waarbij een drone automatisch opstijgt bij een alarmmelding. Deze drone zendt vervolgens livebeelden rechtstreeks naar de meldkamer, wat hen in staat stelt om razendsnel en zeer nauwkeurig de situatie te beoordelen. Dit zorgt voor een efficiëntere en doeltreffendere respons op beveiligingsincidenten." Dankzij deze technologie zijn de keren onnodig uitrijden aanzienlijk afgenomen, terwijl tegelijkertijd de veiligheid en effectiviteit van het hele beveiligingssysteem is versterkt.  
 

Uitbreiding van technologische innovaties 

Deze succesvolle pilot heeft Vitens en Trigion geïnspireerd om verder te kijken naar de uitbreiding van deze drone-technologie naar andere locaties. Hans Bloem voegt toe: "Na de positieve resultaten op onze eerste locatie, onderzoeken we nu zorgvuldig hoe we de inzet van drones kunnen opschalen naar andere kritieke faciliteiten binnen ons netwerk. Dit vereist een gedetailleerde evaluatie van elke locatie om te zorgen dat de technologie net zo effectief kan worden toegepast."  
 

Resultaten en toekomstperspectief 

De samenwerking tussen Vitens en Trigion heeft geleid tot zichtbare verbeteringen in de beveiliging. Verbeterde aanrijtijden, verminderde incidenten van loze alarmen en een betere algehele beveiliging van de faciliteiten helpen Vitens om hun missie van het leveren van veilig drinkwater te continueren.
 

Samenwerking Vitens en Trigion: de sleutel tot succes 

Het partnerschap tussen Vitens en Trigion staat model voor de bescherming van cruciale infrastructuur door middel van innovatie, samenwerking en duurzaamheid. "Onze relatie met Trigion is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een gedeelde toewijding aan kwaliteit," aldus Bloem. "We kijken uit naar verdere innovaties en verbeteringen in onze beveiligingsstrategie."