Reinigen tapleidingen

Om een perfect glas bier te tappen is het van groot belang dat jouw tapinstallatie goed onderhouden wordt.  Het reinigen van de leidingen is een belangrijk onderdeel van dit onderhoud. Het serveren van een lekker glas bier is tenslotte een vak apart. Het gaat om meer dan alleen de juiste tapdruk, temperatuur en een mooie schuimkraag.

Expert in onderhoud tapinstallaties

Bij Tapwacht ben je aan het juiste adres voor periodiek onderhoud; wij zijn ruim 40 jaar expert op het gebied van het reinigen van tapinstallaties. Wij onderhouden alle soorten bier-, wijn-, frisdrankinstallaties en koelingen. Tapwacht reinigt de tapleidingen zowel op contract- als op afroepbasis.

Vervuiling van de installatie

Als de installatie vervuild raakt, merken jouw gasten het ook. Vervuiling is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Troebel bier
  • Geurafwijkingen van het bier
  • Smaakafwijkingen van het bier
  • Verkleurde bierleidingen
Tapwacht  - Reinigen tapleidingen

Reinigingsfrequentie

Volgens de bekende regel- en wetgeving vanuit de Voedsel- en Warenautoriteit en HACCP-eisen dient de tapinstallatie volgens een vaste frequentie gereinigd te worden.

De frequentie per type installatie is:

Fustenkoeling  1 keer per 8 weken
Doorstroominstallatie 1 keer per 4 weken
Tankbierinstallatie 1 keer per 4 weken

 

Benieuwd hoe Tapwacht jou kan helpen? 

NEEM CONTACT MET ONS OP 

VRAAG EEN OFFERTE AAN

Helemaal schoon

Met een professioneel reinigingsmiddel, een speciale sponsbal en hoge druk worden de tapleidingen grondig gereinigd. Daarnaast wordt jouw installatie geïnspecteerd op gebreken en wordt eventueel klein materiaal vervangen. Jouw tapwachter heeft niet alleen alle kennis in huis om het reinigingsonderhoud te verzorgen, maar hij signaleert ook problemen en geeft je graag advies.

FAQ - reinigen van tapleidingen

Als je een waardebon ontvangen hebt ontvangen van de brouwerij en een Basis, Plus of All-in onderhoudsovereenkomst met ons afsluit is de eerste reiniging gratis. Zie voor meer informatie de pagina 'onderhoudspakketten'.

 

Ook voor het (op afroepbasis) reinigen van een mobiele bar kun je bij Tapwacht terecht. Maak hiervoor online een afspraak

Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat om onderhoud te laten plegen, is frequent onderhoud altijd aan te bevelen. Alle brouwerijen, de Voedsel- en Warenauthoriteit en HACCP adviseren de installatie frequent te laten reinigingen door een professionele partij. De meeste brouwerijen stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het product en daarmee ook aan het schoonhouden van de leidingen en installatie.

De kosten voor het reinigen van de tapinstallatie zijn afhankelijk van een aantal factoren: het type installatie, de reinigingsfrequentie en het aantal kranen. Vraag een offerte voor onderhoud aan, dan sturen wij zo snel mogelijk een vrijblijvende prijsopgave toe.

Zonder frequent onderhoud raakt een installatie na verloop van tijd vervuild. De in het bier aanwezige micro-organismen vermenigvuldigen zich in een rap tempo. Vervuiling is niet alleen onhygiënisch, maar zorgt er ook voor dat de installatie op den duur storingsgevoeliger wordt.
Vervuiling herken je aan de volgende symptomen:

  • Troebel bier
  • Geurafwijkingen van het bier
  • Smaakafwijkingen van het bier
  • Verkleurde bierleidingen

De tapwachter sluit zijn professionele spoelapparaat aan op de tapleidingen. Vervolgens wordt er een reinigingsmiddel met speciale sponsbal, onder hoge druk, door de leidingen gespoeld.

Door de grove structuur van de sponsbal wordt het vuil aan de binnenkant van de leidingen volledig weggeschuurd. Ondertussen maakt de tapwachter de bierkranen grondig schoon. Daarbij inspecteert hij de tapinstallatie op gebreken en vervangt hij klein materialen, zoals rubbers. Na 1 reinigingsbeurt is de tapinstallatie weer blinkend schoon!