Gom pilot verhoogt kwaliteit bij TNO

Het bekende onderzoeksinstituut TNO is met meerdere vestigingen in het land al jaren een tevreden klant van Gom. Het idee om bij één van de locaties een pilot te draaien met een innovatieve methodiek, viel dan ook in goede aarde bij het hoofdkantoor van TNO. Gom-medewerkers zijn op deze locatie begonnen met het toepassen van BioOrg. Een schoonmaakmethodiek dat zijn werk dankt aan: bacteriën. 

Zo tegenstrijdig als het klinkt, zo goed werkt het middel nu al. “We zijn in de afrondende fase van de pilotfase en je ziet al een enorm verschil.” zegt Ad van Opstal, klantmanager van Gom bij TNO. BioOrg is een ontdekking van de Universiteiten van Antwerpen en Leuven. Ze ontdekten dat de micro organismen die op bomen leven en deze schoonhouden, ook toepasbaar zijn in gebouwen. De miljarden micro organismen gaan na verneveling aan de slag om ‘vuil te eten’.

Foto van dame met bril die schoonmaakt in een bedrijfsrestaurant terwijl ze naar de camera kijkt

De wetenschap onder de loep

“Dat we hierin samen kunnen optrekken, is geweldig. We konden voor het testen van een nieuwe schoonmaakmethodiek natuurlijk geen betere plek bedenken. TNO staat voor Innovation for Life. En daar dragen wij graag aan bij.” Raisa Gerrets, als service coördinator bij TNO mede verantwoordelijk voor de goede samenwerking met betrekking tot de pilot: “Gom is net als wij altijd actief bezig met ontwikkelingen in de markt, dus daarin zijn we een goede match.”

 

Wetenschap onder de loep

In de beginfase heeft TNO de onderzoeken van het product uitvoerig bestudeerd en is de klant ook afgereisd naar België om met de wetenschappers achter het product om de tafel te gaan. Ad: “Het is natuurlijk van belang dat het 100% veilig is. Dat is het. We hebben met alle betrokken partijen een website in het leven geroepen, om de werking - en vooral veiligheid - van het product uit te leggen.  

 

Vernevelen

Raisa: “Ook hierin konden we echt samen optrekken. Met het vernevelen introduceerde Gom een andere manier van schoonmaken, die het aanpassingsvermogen van de medewerkers van Gom en die van TNO aanspreekt. Goede, open communicatie was hierbij enorm belangrijk. Zeker in corona tijd krijgen gebouwgebruikers anders bij vernevelen verkeerde associaties. In samenwerking tussen TNO en Gom is de communicatiecampagne en website-informatie voor gebouwgebruikers opgezet.

Het vernevelen in de ruimte gebeurt eens per kwartaal, buiten kantooruren. Het is nu net voor de derde keer gedaan. “Dat het goed werkt kunnen we straks echt gaan zien, want de eerste keer was in coronatijd.”

een medewerker van Gom Specialistische Reiniging staat met een wisser in zijn handen en kijkt je lachend aan.

Duurzaam in meerdere opzichten

Jenny Chavez, rayonleidster en fan van het eerste uur: “We werken nu met BioOrg op vier verdiepingen. Twee kantoorverdiepingen, de welkomsthal en de horecaverdieping. Zo kunnen we na de pilot het verschil goed zien. Maar wij zien het nu al. In het restaurant merken we ook duidelijk dat het geuren uit de lucht zuivert. Voorheen kon je ruiken dat er net gekookt was. Ook de andere producten van BioOrg die wij dagelijks gebruiken, zijn heel effectief. Wij hebben kleine spuitflesjes die steeds worden bijgevuld, daarmee vernevelen we tussentijds dus ook op kleine schaal. We gebruiken echt veel minder doekjes, geen zeep en bijna geen water. En toch wordt alles goed schoon. Schoner zelfs! Ook is de handeling met mijn handen heel anders, het is veel minder belastend.” Ad vult aan: “De duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers speelt een belangrijke rol binnen deze toepassing. Onze collega’s hoeven minder te stofzuigen, minder vaak stof van hoge kasten te verwijderen. 80% minder stof is niet niks. We krijgen ook van onze schoonmaakcollega’s ook terug dat zij dit als zeer prettig ervaren. De duurzame inzetbaarheid van onze collega’s én het werkgeluk gaat omhoog. Daarnaast is het ook duurzaam op milieuvlak: minder watergebruik, minder doeken die nodig zijn en dus ook minder wasrondes, wat energie scheelt.”

 

Het blijft mensenwerk

Juist dat vind ik zo mooi aan Gom”, zegt Raisa. “Het draait niet alleen maar om de klant, ook het welzijn van de medewerker wordt hierin meegenomen. Bij TNO vinden we dat heel belangrijk. Wij spreken dagelijks de waardering uit naar de mensen die hier schoonmaken. Zeker na corona, waar zij allemaal een stapje extra moesten zetten, is de waardering alleen maar groter geworden. De schoonmakers hier zijn al wat ouder, en moeten op hun houding en gezondheid letten. Dus daarin is BioOrg óók een mooie aanvulling.

 

Een aanvulling op kwaliteitsgebied

Ad: “Ik ben al zo blij dat we deze pilot mogen doen. Eens in de drie weken hebben we gezamenlijk overleg over de voortgang. BioOrg is fantastisch, al verwacht ik niet dat het in elke situatie voordelen biedt. In kosten of praktische toepasbaarheid. De ervaringen die we hier opdoen, gebruiken we om onze klanten het beste advies te kunnen geven. Wel verwacht ik dat dit een mooie aanvullende methode in ons kwaliteitspalet zal zijn. Het voordeel voor de medewerkers is in ieder geval duidelijk. Je kunt meer vierkante meters schoonmaken in dezelfde tijd. Maar één van de belangrijkste voordelen voor onze medewerkers is dat je minder lichaamsbelastend hoeft te werken om het schóner te krijgen. Dat is voor ons net zo belangrijk.”



“Mee eens”, zegt Raisa. “Ik zie de mensen met meer plezier naar hun werk komen. Daar zit voor ons de grootste winst”.

 

Lees meer over Gom Offices