CEO-fraude is serious business, ook voor de CFO

CEO-fraude blijft toenemen, zowel in aantallen als wat betreft de omvang. Ook CFO’s lopen gevaar. Hoe groot is de kans dat zij ermee te maken krijgen? En, hoe dit te voorkomen? “Gedrag is de sleutel.” Martijn van de Beek en Inge Wetzer van Hoffmann vertellen in samenwerking met Executive Finance over CEO-fraude.

Hoi Ard, We moeten een bedrag van € 18,975 naar Engeland sturen. Welke informatie heb je nodig om het voor elkaar te krijgen? Dank je, Erik.

Ard Laan, financieel manager bij DearBytes, een in cybersecurity gespecialiseerd IT-bedrijf, kreeg in de zomer van vorig jaar een mailtje van Erik, zijn baas. Zo op het eerste gezicht een gewoon berichtje. Toch vielen hem al snel een aantal dingen op. “Als je bij een bedrijf als dit werkt ben je natuurlijk extra alert.” Zijn oog viel onder meer op het merkwaardige e-mailadres van de afzender: ceoexecs@naver.com en op de afwijkende voettekst. Bovendien: deze manier van communiceren was binnen DearBytes niet gebruikelijk.Lees het gehele artikel op Executivefinance.nl.