Open brief aan schooldirecteur Anton van De Klimop

Beste Anton (ik mag toch Anton zeggen?),  Achttien afleveringen lang heb ik me kostelijk vermaakt met de belevenissen op jouw basisschool De Klimop. Ik was een van de 3 tot 4 miljoen trouwe kijkers van De Luizenmoeder elke week. Genoten van het beeld dat zo herkenbaar was, aangezet met vette karikaturen. 

Alleen: ik miste één dingetje op jouw Klimop. En daar wil ik je als directeur van de business unit Onderwijs van Gom toch even op aanspreken. Anton, waar waren schoonmakers op De Klimop? Ik heb al die tijd helemaal niemand gezien die prullenbakken leegde, tafeltjes poetste, toiletten liet blinken en de vloer stofzuigde! Ja, in één van de afleveringen werd een donkere vader aangezien voor de schoonmaker - over vette karikaturen gesproken. Terwijl die schoonmaak op scholen hartstikke belangrijk is. Prachtwerk trouwens, en niks om minderwaardig over te doen. Want wist je, Anton, dat je daarvoor nog heel goed moet opletten bij alle vakken op De Klimop?

Nederlands

Zeker, niet al onze medewerkers zijn van de boerenkool-met-worst-komaf. Net als andere sectoren zijn we blij met de instroom van medewerkers uit andere landen. Daarom snappen we ook dat niet elke nieuwe medewerker onze taal vlekkeloos spreekt. Wist je dat vorig jaar ongeveer 350 Gom-medewerkers de cursus Taal op de werkvloer hebben gevolgd?

Engels

En ja, Engels kunnen spreken wordt steeds belangrijker in ons vak. Op sommige universiteiten bijvoorbeeld is Engels de voertaal. Bij andere klanten komen veel internationale gasten over de vloer. Handig als onze schoonmakers in het Engels kunnen uitleggen where they can find the toilet.

Rekenen

Moet je kunnen hoor, als schoonmaker. Je werkzaamheden zo plannen, dat je precies de juiste tijd gebruikt om dat klaslokaal schoon te maken of de kantine op te ruimen. Al krijgen we in de kantine tegenwoordig hulp op sommige locaties. Kunnen inschatten hoe lang het duurt om een entree te reinigen na een sneeuwbui, zonder dat de rest van je programma in de war loopt. Daarom werken we hier veel met data. Big data, Anton!

Biologie

Jij ziet ons vermoedelijk nog met een old school emmertje met vervuilend sop door de gang lopen. Maar echt Anton, dat was toen. Scheikunde komt er op jouw Klimop nog niet aan te pas, maar ec-H2O is echt iets nieuws. Water maken we elektrisch waardoor je ermee kunt schoonmaken. Vraag het Volkert anders even, die zal het principe wel kennen als oud-militair.

Aardrijkskunde

Was vroeger veel belangrijker, toen we bij Gom nog een regio-georiënteerde indeling hadden. Tegenwoordig zijn we sectorgericht. Maar dat neemt niet weg dat het niet onhandig is als we bestemmingen goed clusteren.

Gymnastiek

Eigenlijk heb je als schoonmaakmedewerker de hele dag door gym. Omdat het fysiek werk is, zorgen we daarom goed voor onze mensen. We hebben oog voor ergonomie, zodat onze mensen op de juiste manier bewegen. We hebben goed materiaal waardoor de belasting minder is. En fysiotherapie online. Ook iets nieuws.

 

Zo Anton, ik hoop dat ik het beeld van schoonmakers een beetje heb kunnen nuanceren. Jammer dat De Luizenmoeder na achttien afleveringen stopt. Bedankt voor het plezier. En begint het toch weer te kriebelen, dan reken ik op een iets groter rolletje voor schoonmaak in jouw Klimop. Onze virtuele schoonmaakmedewerkster Claire heeft zelfs al acteerervaring. O ja, en wil je van mij de hartelijke groeten doen aan juf Ank? Daar keek ik elke week toch wel een beetje voor...

 

Michel van den Berg

business unit directeur Gom Onderwijs

Portretfoto van Michel van den Berg