Gom zelfstandig ambassadeur van Made Blue: schoon drinkwater voor iedereen

Als deelnemer aan het programma ‘Een Liter voor een Liter’ van stichting Made Blue doneert Gom al sinds 2015 schoon drinkwater aan mensen die dat hard nodig hebben. Omdat we onze donatie dit jaar hebben opgeschroefd naar veertien miljoen liter water per jaar, mogen we onszelf nu officieel ook ambassadeur van Made Blue noemen. En daar zijn we best trots op.

Schoon drinkwater biedt kansen

een meisje uit een ontwikkelingsland drinkt met haar handen in een kommetje schoon water uit een kraan

Schoon drinkwater is een mensenrecht. Toch hebben wereldwijd 785 miljoen mensen er geen toegang toe. De zoektocht naar veilig water is voor hen een dagtaak, die vooral op vrouwen en kinderen neerkomt. Zij kunnen daardoor niet naar school of aan het werk. De afwezigheid van schoon leidingwater leidt ook tot een hoop vervuiling, door plastic flessen of het koken van vervuild water boven open vuur.

Made Blue pakt al deze problemen aan. Onder andere met het programma Een Liter voor een Liter, dat het bedrijven mogelijk maakt om hun watergebruik of -besparing te ‘spiegelen’ met evenveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Water besparen

Omdat duurzaamheid bij Gom hoog op de agenda staat, werken we continu aan de verdere verduurzaming van onze bedrijfsprocessen, kantoren en vervoersmiddelen. Maar hoe kunnen we onze impact op het klimaat verkleinen, terwijl schaars water zo’n belangrijk onderdeel is van wat we doen?

Eerder wisten we op jaarbasis al veel water te besparen door gebruik te maken van waterbesparende schoonmaakapparatuur van Tennant. Het op die manier bespaarde water spiegelden we, samen met Tennant, al voor Made Blue. Maar Gom wilde graag nog een stap verder gaan. Daarom spiegelen we nu zelfstandig de totale waterbesparing die we met innovatieve technieken en oplossingen behalen: veertien miljoen liter per jaar.

“Wij zijn blij dat we de samenwerking met Gom mogen intensiveren.

Per bespaarde liter schoonmaakwater een liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden:

een liter voor een liter.”


Machiel van Dooren, Made Blue

Een schoonmaakmedewerkster loopt achter een schrobzuigmachine

Drie vliegen in één klap

Met onze donatie voorziet Gom een indrukwekkende 1.944 mensen van schoon drinkwater. Omdat deze mensen hun water niet meer voor consumptie boven open vuur hoeven te koken, levert dit ook nog eens een CO2-besparing op van 98 ton per jaar. En zeven miljoen waterzakken of -flesjes minder belanden in het milieu. Een prachtig resultaat, vindt algemeen directeur Olivier Laméris: “Onze continue inspanningen om water te besparen én deze ondersteuning van Made Blue zijn voorbeelden van onze duurzaamheidsinitiatieven. Ik hoop dat andere schoonmaakbedrijven ons hierin zullen volgen. Zo kunnen we als sector veel betekenen!”

Duurzaam ondernemen

Getekende kleurrijke takken met daarin bollen met iconen van de sustainable development goals

Meer weten over onze duurzame initiatieven en hoe Gom met jou de wereld een beetje beter kan maken?

Lees meer