Gom sponsort facilitaire vakwedstrijd Skills Heroes in IJsselhallen

Onderwijs

Half maart, dan weten we wie zich Skills Hero Facilitaire Dienstverlening mag noemen. Die eretitel is voorbehouden aan de mbo-student facilitaire dienstverlening die het er het best vanaf brengt tijdens de Skills Heroes vakwedstrijd. In de IJsselhallen in Zwolle zijn 15, 16 en 17 maart zo’n duizend studenten uit zeventig vakrichtingen bijeen. De besten mogen door naar EuroSkills en World Skills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. Gom Onderwijs is sponsor van de wedstrijd die de beste student facilitaire dienstverlener moet opleveren.

Een logische keus, vertelt Ingrid de Nood. Zij is niet alleen docente Facilitair bij het ROC West-Brabant, maar ook organisator van de facilitaire wedstrijd - verantwoordelijk voor ‘alles eromheen, van standinrichting tot en met een eerlijk verloop’. Schoonmaak is een van de vier onderdelen van de facilitaire vakwedstrijd. ‘Gom is een van de grootste schoonmaakbedrijven in onderwijsland. En het is ook een goede partner om mee samen te werken’, verwijst zij naar het eerdere een-tweetje tussen ROC West-Brabant en Gom Onderwijs. In maart vorig jaar ontwikkelden beide partners een lesmodule voor de opleiding facilitaire dienstverlening, die bestaat uit theorie, werkbezoek en praktijkopdrachten.

Schoonmaker instrueren

Ook de tien deelnemers aan de Skills Heroes vakwedstrijden - afkomstig van verschillende onderwijsinstellingen - gaan half maart in de praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. Ze moeten hun ‘skills’ als leidinggevende aantonen door een schoonmaker te instrueren die aan de slag gaat in een ruimte. Die schoonmaker is een acteur, niet geheel toevallig een student drama. Ingrid: ‘De jury gaat scherp opletten of de student wel een goede uitleg geeft, of hij let op zaken als veiligheid en arbo. De schoon te maken ruimte is ingericht met schoonmaakmaterialen en -middelen van Gom. Nee, als leidinggevende zullen ze nooit met die materialen gaan werken, maar ze moeten wel weten wat er in de praktijk wordt gebruikt.’

 

Acht finalisten bepalen op zaterdag wie er met de eer gaat strijken. De titel van Skills Hero heeft in een paar jaar tijd het nodige aanzien verworven.

‘Sponsoring past bij ambitie Gom’

Senior accountmanager Mieke Sprinkhuizen van Gom Onderwijs reageerde enthousiast op de vraag om het event te sponsoren. ‘Het past bij onze ambitie om onderwijs en praktijk beter op elkaar te laten aansluiten, iets wat we al doen met de lesmodule. Een realistische vakwedstrijd draagt daar ook aan bij.’ Ook Michel van den Berg, sinds kort als directeur verantwoordelijk voor de businessunit Onderwijs, geeft aan dat sponsoring perfect past in de specialistische aanpak per segment. ‘Ik vind het als de grootste schoonmaakleverancier in de onderwijssectorvanzelfsprekend om hier bij te zijn.‘