Gom Specialistische Reiniging legt zich ook toe op schoonmaak zonnepanelen

Met de schoonmaak van zonnepanelen voegt Gom Specialistische Reiniging een nieuwe dienst toe aan haar dienstenpakket. Vanuit de markt komt steeds meer vraag naar de professionele en veilige reiniging van pv-installaties. Tot nu toe gebeurde dat op conventionele wijze. Met gebruikmaking van een speciaal hiervoor ontwikkelde machine is het proces vergaand geautomatiseerd. Gom Specialistische Reiniging is in staat om zowel op platte als op schuine daken panelen van vervuiling te ontdoen.

De groei van het aantal zonnepanelen zet flink door in ons land. Zo ook de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. Vorig jaar steeg de totale opbrengst van pv-panelen met niet minder dan 40 procent. Groeicijfers die nog hoger kunnen liggen bij reguliere reiniging van de installaties op het dak, denkt klantmanager Michel Jonkhof van Gom Specialistische Reiniging. ‘Er zijn allerlei oorzaken waardoor zonnepanelen vervuilen: Saharazand, regen, fijnstof, vervuiling door vogels, stof van de akkerbouw, bladeren, noem maar op. Die vervuiling is niet altijd zichtbaar op de panelen zelf, maar is wel merkbaar in de opbrengst.’Schattingen over mogelijk productieverlies door vervuiling liggen tussen de 3 procent en de 10 procent per jaar, afhankelijk van de omgeving. Tegelijk met de investering in machinale reiniging wil Gom Specialistische Reiniging meer inzicht krijgen in het exacte rendementsverlies. Jonkhof: ‘We starten op korte termijn zelf met een onderzoek om die vervuiling en het verlies in kaart te brengen. Aan de hand daarvan brengen we een gericht onderhoudsadvies uit. De verwachting is dat die onderhoudstermijn varieert van tweemaal per jaar tot eenmaal per twee jaar.’

Het solar-cleaning-apparaat van Gom Specialistische Reiniging reinigt zonnepanelen

Vriendelijker in gebruik

Ook nu al maakt Gom Specialistische Reiniging pv-installaties schoon bij opdrachtgevers. ‘Maar dat gebeurt nu nog met wassteelmethode. De Solar Cleaning machine is een manier die vriendelijker in het gebruik is voor medewerkers en grotere oppervlakten aankan.’ Bij het reinigingsproces gebruikt Gom Specialistische Reiniging osmosewater. Osmosewater heeft als voordeel dat waterdruppels niet blijven kleven aan het oppervlakte. Net als bij glasbewassing heeft dit een enorm voordeel: het oppervlakte wordt gewassen en gelijk gedroogd.

Hoogwerker

Tot en met een hellingshoek van 27 graden is machinaal schoonmaken een optie. Ook schuine daken zijn geen probleem, met gebruikmaking van speciale hulpmiddelen. Doordat de machine demontabel is, is deze overal te gebruiken waar medewerkers toegang tot het dak hebben. Is die toegang er niet, dan wordt de machine met een hoogwerker op zijn plek gezet.

Het solar-cleaning-apparaat van Gom Specialistische Reiniging reinigt zonnepanelen
Het solar-cleaning-apparaat van Gom Specialistische Reiniging specifiek voor de schoonmaak van zonnepanelen