Een schone omgeving: voor én door studenten

Onderwijs

Gom, BIG ‘R en EUR slaan de handen ineen om gedrag van studenten te beïnvloeden

Zwerfafval op universiteitscampussen blijft voortdurend een issue. Hierdoor besteden schoonmaakmedewerkers vaak te veel tijd aan het opruimen van achtergelaten afval, wat ten koste gaat van hun reguliere schoonmaakwerk en werkgeluk. Ook voor studenten en docenten is het niet bevorderlijk om te werken in een onopgeruimde omgeving. Dat moest anders, vonden Gom en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Daarom schakelden ze BIG ‘R in voor hulp. 

Gom en de EUR delen de overtuiging dat gedragsverandering bij eindgebruikers cruciaal is voor het verbeteren van een schone omgeving. Samen met de onderzoekers van BIG 'R – een zelfstandig impactcentrum binnen de EUR – is er gekeken naar een wetenschappelijke benadering om een schone, opgeruimde en prettige omgeving te creëren. Hiermee verbeteren we direct het welzijn van de studenten, docenten én schoonmaakmedewerkers.

Positive societal impact

Echt verrassend is deze samenwerking niet als je kijkt naar de belangrijkste pijlers van de drie organisaties. Zij hebben duurzaamheid allemaal hoog in het vaandel staan, evenals het leveren van een positieve bijdrage aan de samenleving. Vanuit die insteek werken Gom, BIG 'R en de EUR op dit moment met elkaar aan een schone omgeving.

Voor en door studenten

Het mooie is: dit project is er voor én door studenten. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, waarbij onder andere studenten op de campus zijn ondervraagd, zijn er interventies gecreëerd. De drie interventies – toegepast op de studenten - zijn sinds half november zichtbaar in het Langeveld Building op de EUR. De eerste enthousiaste reacties beloven een hoop goeds! 

Gom, BIG ‘R en EUR slaan de handen ineen om gedrag van studenten te beïnvloeden
Gom, BIG ‘R en EUR slaan de handen ineen om gedrag van studenten te beïnvloeden

Blijf op de hoogte

Hoewel het onderzoek in samenwerking met BIG ‘R al eerder dit jaar startte, is dit gezamenlijke project eind oktober officieel afgetrapt. De pilot interventies zijn eind november van start gegaan en tegen eind december zullen de interventies worden afgerond. De bevindingen en resultaten delen we in februari. Op de hoogte blijven? Houd de website en LinkedIn-pagina van Gom Schoonhouden goed in de gaten voor tussentijdse updates! 

Samenwerking Big 'R, EUR en Gom

Alle aanwezigen tijdens de aftrap van het project op 30 oktober 2023, van links naar rechts: Fadoua Ferdi (Projectmanager Gom), Gerdine Blaauwendraad (Manager Markt & Development Center Gom),  Martijn Boersma (Lead Service Management REF), Roeland Waalwijk (Contractmanager REF), Roxanne Annard (Communicatieadviseur REF), Daisy van den Ouden (Campusmanager Gom), Olivier Lameris (Algemeen directeur Gom), Michel Jonkhof (Operationeel Manager Gom), Annemiek Kuijsten (Hoofd Facility Services REF), Kelly Batist (Servicemanager REF) & Mieke Sprinkhuizen (Branchemanager innovatie Gom).