Duurzaam vloeronderhoud – een groene illusie?

Een interview met dé vloerenspecialisten van Gom Specialistische Reiniging

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt, maar achter de schijnbaar groene façade schuilt vaak een wereld van valse beloften en greenwashing. Goed voor het milieu lijkt de primaire focus, maar hoe zit het met het welzijn van de mens? Met deze kritische blik onderzoeken vloerenspecialisten Richard Pronk en Stefan van Lier, beiden met jarenlange ervaring, de waarheid achter duurzaam vloeronderhoud. Wat zijn de werkelijk serieuze oplossingen te midden van alle loze claims? En belangrijker nog, hoe kunnen we blijven garanderen dat nieuwe methoden en middelen daadwerkelijk bijdragen aan echte verduurzaming voor mens en milieu?

Vervuiling voorkomen: kostenefficiënt én duurzaam

“Het lijkt voor de hand liggend, maar de meest duurzame oplossing voor vloeronderhoud is het voorkomen van vervuiling”, zo trapt Pronk af. “Hoewel zo simpel gedacht, is dit in de praktijk nog lang niet overal optimaal geregeld. Vervuiling voorkomen begint met een goede inrichting van de buitenruimte. Is er sprake van een zandpad, mogelijkheden voor regenplassen vlak voor de deur of een korte route over een grasveld? Als dit niet veranderd kan worden, dan is het extra van belang om ruim voor de deur al te beginnen met de inloopzone, zodat vuil buiten de deur blijft”. De combinatie van zand en water zijn in zijn ogen voor nagenoeg alle vloertype funest. Goede inloopzones die ook regelmatig gereinigd worden zijn essentieel voor het droog en schoonhouden van de vloeren.

Van Lier benadrukt dat voorkomen van vervuiling ín het gebouw een vervolg krijgt: “Daar is er ook vaak nog veel winst te boeken door het voorkomen van vervuiling of het direct oplossen van de vervuiling. Denk hierbij aan het direct opdeppen van vochtvlekken of het dagelijks stofzuigen van elastische vloeren om o.a. de zandkorrels te verwijderen. Ook het beschermen van vloeren tegen schuivend meubilair is van groot belang”. Zijn tip: Investeer in goede vloerglijders zoals stoelpootdoppen en laat zwaar meubilair alleen getild worden in plaats van geschoven.

Duurzaamheid is lange termijn denken

Een goed onderhoudsprogramma kost aandacht en geld. Pronk hoort het vaker en benadrukt het kostenbesparende effect: “Het besparen op onderhoud levert in de regel een kortere levensduur op van de vloer en een minder verzorgd uitziende vloer. De meest duurzame oplossing vind je in een programma dat de levensduur van je vloer verlengd, wat resulteert in lagere kosten op langere termijn. Steeds meer facility managers zien dit gelukkig”. De tips op dit gebied van Pronk en Van Lier:

  • Laat een vloeronderhoud expert meekijken om op basis van de vervuilingsgraad een goed programma op te zetten waardoor de vloer het hele jaar door de gewenste uitstraling heeft.
  • Vergeet in het programma niet naar het reinigen van de inloopzones te kijken.
  • Bespaar niet op de dagelijkse en periodieke schoonmaak, want dat resulteert meestal in extra werk voor de dieptereiniging en coating van de vloer. Penny wise, pound foolish.
  • Investeer bij voorkeur ook in de mogelijkheden om vervuiling direct op te lossen. Met name bij tapijt kan dat een beurt schelen als vlekken direct worden aangepakt met bijvoorbeeld een vlekkenspray.
Gom Specialistische Reiniging - Richard Pronk

Richard Pronk: “denk niet penny wise, pound foolish.”

Gom Specialistische Reiniging - Stefan van Lier

Stefan van Lier: investeer in het voorkómen van vervuiling….

Groot onderhoud zonder chemie

Voor de meeste vloertypen geldt dat de dagelijkse en periodieke schoonmaak al beperkt gebruik maakt van water en chemicaliën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stofzuigen en wissen van vloeren. In het geval van de grotere onderhoudsbeurten zien we nog wél veel gebruik van water en chemicaliën. Dit zien we bij het traditionele strippen en conserveren (top- en recoaten) van linoleum vloeren. Maar ook bij het shamponeren van tapijt wordt veel water en detergent gebruikt. Zelfs bij het schrobben van harde vloeren wordt regelmatig veel schoon drinkwater gebruikt en aangevuld met een schoonmaakmiddel om de hardnekkig vlekken te verwijderen. Welke duurzamere alternatieven zien Van Lier en Pronk hiervoor?

Pronk: “Het verwijderen van hardnekkige vlekken bij harde vloeren kan door het gebruik van diamant pads i.c.m. machines met hoge trilling, waardoor het vuil mechanisch wordt losgetrild i.p.v. losgeweekt met behulp van detergent. Verschillende machines bieden de mogelijkheid om daardoor de hoeveelheid chemicaliën en water tijdens de dieptereiniging te beperken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het strippen van oude polymeer lagen en het schuren van verschillende vloertypes.”

Van Lier vult aan: “Bij elastische vloeren zoals linoleum is de optie om te werken met duurzame producten en het mechanische strippen van vloeren al enige jaren in zwang. De nieuwste ontwikkeling is het PU coaten van PVC en linoleum vloeren. Daarbij wordt er een nieuwe (gekleurde) laag aangebracht op de oorspronkelijke toplaag, waarna er vaak meerdere jaren geen groot onderhoud nodig is. Over vijf jaar bespaar je zomaar 208 liter ‘zware’ chemie op een vloer van 500 vierkante meter.” Hoewel het een stuk duurzamer is dan jaarlijks topcoaten, heeft het ook een nadeel, weet hij: krassen op de vloer zijn met name bij heterogene vloeren veel beter zichtbaar en leiden vaak tot een sterke verstoring van het schoonmaak beeld. “Als gekozen wordt voor het PU

coaten van vloeren is het voorkomen en direct herstellen van vervuiling van nog groter belang. Zodat het groot onderhoud inderdaad meerdere jaren uitgesteld kan worden.”

Voor tapijtvloeren zijn er ondertussen prachtige duurzame alternatieven voor het shamponeren met onder meer de encapsulatie methode. Pronk: “Bij deze methode wordt het vuil in het tapijt ingekapseld met behulp van kristallen en kan het daarna opgezogen worden met een borstel stofzuiger. Omdat er weinig water wordt gebruikt, komt er ook geen vervuild afvalwater in het riool. Ook is het beperkte watergebruik beter voor de meeste ondergronden van het tapijt, waardoor deze ook een langere levensduur houdt”.

Duurzaam: voor milieu én mens

Van lier vindt het belangrijk naast milieu binnen duurzaamheid ook aan de factor ‘mens’ aandacht te geven: “Duurzaamheid gaat voor ons over het milieu én de mens. Duurzaam onderhoud met een goed onderhoudsprogramma zorgt er ook voor dat de schoonmaakprofessionals makkelijker hun werk kunnen doen. Ook daarover deelt hij enkele belangrijke tips”

  • Een goed onderhouden vloer is fysiek lichter schoon te houden in de dagelijkse schoonmaak. Zorg voor de juiste materialen en middelen voor de schoonmaakprofessionals die deugdelijk werken. Denk hierbij aan stofzuigers met voldoende zuigkracht die ook regelmatig worden onderhouden. Maar ook aan wissers die in hoogte verstelbaar zijn en ecologisch verantwoorde middelen.
  • De vitaliteit van de schoonmaakprofessionals is een zeer belangrijk onderdeel van duurzaam vloeronderhoud. Wanneer de schoonmaak wordt uitbesteed, kies dan voor een betrouwbare leverancier die zich houdt aan de CAO-verplichtingen. Dit geldt zowel voor de betaling van salarissen en toeslagen als het houden aan de arbeidstijdenwet.
  • Probeer indien mogelijk het groot vloeronderhoud te spreiden gedurende het jaar, zodat iedereen met aandacht en rust het werk kan doen.

Duurzame oplossingen blijven onderzoeken

Het enthousiasme en de expertise van Pronk en Van Lier is duidelijk. Ook is duidelijk dat zij continu blijven verbeteren. Pronk: “We blijven aandacht geven aan het verduurzamen van het vloeronderhoud. Zowel door te investeren in machines en materialen en te kijken naar de impact op de mens. De fysieke uitdagende banen binnen de schoonmaak staan steeds meer op gespannen voet met de ouder wordende schoonmaakprofessionals.” Van Lier vult aan: “Robots, machines en methodes die duurzaam zijn voor mens en milieu zijn daarom van groot belang. We blijven onderzoeken welke methodes voor alle partijen de beste resultaten opleveren.

Gratis E-zine

Meer weten over vloeronderhoud en do’s en don’ts? Weten wat je vooral wel én niet moet doen? Neem dan snel een kijkje in het gratis toegankelijke E-zine waarin Gom Specialistische Reiniging haar expertise over vloeronderhoud van verschillende vloersoorten graag met je delen.

Graag contact met onze specialisten? Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

 

Gom Specialistische Reiniging - Richard Pronk en Stefan van Lier