Zadkine Startcollege dingt mee naar ‘Grammy’ in schoonmaaksector

Onderwijs

De samenwerking tussen Zadkine en Gom Onderwijs is genomineerd voor een European Cleaning & Hygiene Award 2018. De prijs geldt als de ‘Grammy’ in de schoonmaaksector, die uitgereikt wordt voor spraakmakende projecten. Zo’n project is Zadkine Startcollege, dat jongeren met weinig perspectief een eenvoudige opstap naar de arbeidsmarkt biedt. Op 15 november wordt bekend of de Award naar Rotterdam verhuist.

Gom Onderwijs maakt alle locaties van Zadkine in Rotterdam schoon. Zadkine Startcollege gaat inmiddels het derde jaar in. Het project is destijds opgezet om het hoge percentage schooluitval in Rotterdam-Zuid tegen te gaan. Veel jongeren maken hun opleiding niet af. Daarmee minimaliseren ze hun kansen op de arbeidsmarkt, die vooral kijkt naar diploma’s.Voor het Startcollege is een nieuwe opleiding aan het bestaande aanbod binnen het Entreeonderwijs toegevoegd: die van Assistent dienstverlening. De opleiding duurt slechts één jaar, maar kan jongeren wel een fors steuntje in de rug geven: óf naar een mbo-vervolgopleiding, óf naar een betaalde baan. Met het diploma Entreeopleiding niveau 1 (inclusief certificaten) op zak ligt bijvoorbeeld een baan in de schoonmaak in het verschiet, een relatief laagdrempelige arbeidsmarkt.

Gastlessen door Gom Onderwijs

Die ervaring doen de deelnemers trouwens grotendeels al op tijdens de opleiding. Na 10 weken theoretische introductie volgt een stage van driekwart jaar bij Gom Onderwijs. Een rayonleider van Gom Onderwijs fungeert als praktijkbegeleider. Ook geven Gom-medewerkers gastlessen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gastdocent voor de theorie over de Basis Opleiding Schoonmaak (BOS).Gom neemt met dit project sociale verantwoordelijkheid. Als werkgever van 9000 mensen en als familiebedrijf is Gom vertrouwd met het nemen van die verantwoordelijkheid. Ook verwachten opdrachtgevers méér van hun relatie met leveranciers. Het past binnen de missie van Gom Onderwijs om bij te dragen aan ‘het creëren van hybride leer- en werkomgeving in een excellente leeromgeving’.

Kans op award

Het succes van de opleiding was aanleiding om het project in te sturen voor de jaarlijkse verkiezing van de European Cleaning & Hygiene Awards. Die verkiezing beloont ‘standards of excellence’ in de sector. Het is een hoog aangeschreven competitie voor schoonmaakbedrijven, waarvoor internationaal veel vakmatige interesse bestaat. Verdeeld over tien categorieën maken 36 cases kans op een award. Op 15 november is in Berlijn de finale, met het Zadkine Startcollege en Gom Onderwijs als genomineerde in de categorie ‘Commitment to and investing in training award’.