Werkdrukverlichting door unieke innovatie

Robotisering

Schoonmaakwerkzaamheden minder intensief door innovatie: het succesverhaal van een nieuwe aanpak

In de voortdurende strijd tegen de uitdagingen waarmee schoonmaakmedewerkers dagelijks worden geconfronteerd, is Gom in april samen met RoboHouse, Kleentec en Hilton Foods Holland gestart met een uniek project. Het doel? Ondersteunen van de schoonmaakmedewerkers door het werk minder zwaar én prettiger te maken. Na een halfjaar onderzoek is het overduidelijk: de nieuwe innovatie verlicht de werkomstandigheden van de schoonmaakmedewerkers!

De kracht van innovatie

Na diverse diepte-interviews, inspirerende brainstormsessies en interessante experimenten is er begin oktober een innovatief prototype opgeleverd. De innovatieve oplossing ‘Swivvle’ is een ‘brace’ en verplaatst de belasting op de pols naar de arm en zelfs de schouder. Dit zorgt ervoor dat het werk veel minder zwaar wordt. De deelnemende schoonmaakmedewerkers werken al jarenlang bij Kleentec en weten niet beter dan dat het werk zo zwaar is. Dat het ook anders kan, hadden zij niet durven dromen. Op deze manier kunnen zij fit en vitaal hun werk doen, waar ze zichtbaar blij mee zijn. 

Robohouse - werkdrukverlichting door unieke innovatie
Robohouse - werkdrukverlichting door unieke innovatie
Robohouse - werkdrukverlichting door unieke innovatie
Robohouse - werkdrukverlichting door unieke innovatie

Samen voor succes

Bewust is ervoor gekozen om de innovaties die de uiteindelijke uitkomst zijn van dit proces, niet te initiëren vanuit een kantoor, maar daadwerkelijk de schoonmaakmedewerkers zelf te betrekken. Hun wensen stonden centraal bij de bepaling van het specifieke onderwerp en de uitwerking. Zij zijn de experts van hun vakgebied en weten precies waar de knelpunten in hun huidige werkzaamheden zitten. Die betrokken rol werd gewaardeerd door de medewerkers. Ze voelden zich gehoord, wat resulteerde in veel enthousiasme en de bereidheid om dit project te laten slagen. Door de medewerkers actief bij het proces te betrekken, is het eindresultaat van dit project nóg beter geworden.

Innovatie en betrokkenheid: de key tot succes


Gom staat open voor innovaties die helpen de kwaliteit te verhogen en medewerkers te ondersteunen. Robotisering is daar een praktisch voorbeeld van, maar dit project maakt duidelijk dat het niet altijd in de robotisering hoeft te zitten. Innovatie in het werkproces is van grote waarde gebleken en het centraal stellen van de medewerker hierin evenzeer. Die aanpak smaakt naar meer. De lessons learned, positief én als verbeterpunten, neemt Gom zeker mee naar het volgende project.