Welke artikelen over 2018 waardeerde u het meest?

Al gauw meer dan 130 artikelen belandden er namens Gom vorig jaar op het internet. Een schijntje overigens vergeleken met het aantal artikelen dat wereldwijd wordt gepubliceerd: 2,5 miljoen. Per dag! Van vervuiling kunnen we dus moeilijk worden beschuldigd. Temeer omdat we bij Gom er alles aan doen om met relevante informatie te komen, áls we daadwerkelijk iets publiceren. De top-5 van de meest gelezen artikelen over 2018 laat uitsluitend artikelen zien met een hoge relevantie voor de sector.

En over sector gesproken, de sectorspecialisatie die begin 2018 een feit werd is een extra stok achter de deur om met goede content te komen. Je bent immers alleen maar sectorspecialist als je laat zien dat je kennis van zaken hebt. En die expertise etaleren we graag in uiteenlopende artikelen. Welke 5 vond u het meest de moeite waard in 2018?

5. Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis zoeken samenwerking met schoonmaakpartner in infectiepreventie

Infectiepreventie is een hot item in de zorg. Terecht, want ziekenhuizen lopen het risico dat patiënten resistent raken tegen bacteriën. Het kost ziekenhuispersoneel echter veel tijd, die er eigenlijk niet is. Daarom deden het Westfriesgasthuis en fusiepartner het Waterlandziekenhuis een extra beroep op Gom Zorg. Schoonmaakmedewerkers nemen nu een deel van de schoonmaak over die normaal voor rekening kwam van de eigen medewerkers.

4. Is de schoonmaker effectiever bij griep dan de huisarts?

Nederland zuchtte begin 2018 onder de zwaarste griepgolf in vier jaar tijd. De gevolgen op school waren merkbaar: niet alleen lege stoelen in de klas, maar ook docenten onder de wol. Vervangers waren niet altijd voorhanden, in een tijd van personeelskrapte. Omdat griep ook wordt overgebracht via contactoppervlakken (trapleuningen, deurklinken) onderzocht Gom of intensiever schoonmaken kan leiden tot minder griepgevallen op school.

3. Gom Zorg gaat 24 uur per dag schoonmaken bij de Radiotherapiegroep Deventer

Wéér een zorggerelateerd bericht, maar nu met een bredere scope. Want de toepassing van probiotica opent ook perspectieven voor andere sectoren. Heel in het kort: ‘goede’ bacteriën gaan - met name in sanitaire ruimten - de strijd aan met vervuiling zoals zeep en urine op vloeren. Die vervuiling is met conventionele middelen niet meer te bestrijden; 24 uur per dag schoonmaken dus. En, opvallend: de toiletten begonnen ook frisser te ruiken.

2. Effectief bestrijden ‘nieuwe’ ziekenhuisbacterie vraagt ook een ander schoonmaakprotocol

Ziekenhuisbacteriën zijn blijkbaar heel actueel: ook het nieuws over de pseudomonas aeruginosa haalde de top-5. Die bacterie komt tevoorschijn uit afvoerbuizen als water (in fonteintjes) opspat. Waterarm verplegen, zoals een groot ziekenhuis doet? Of een ander schoonmaakprotocol introduceren, zoals Gom Zorg heeft voorgesteld met gebruikmaking van een aparte microvezeldoek per wasbak?

1. Gom brengt met nieuw meetsysteem Optim-eyes integrale schoonmaakkwaliteit in kaart

De onbetwiste nummer 1 van 2018 gaf het antwoord op een sectoroverstijgende vraag: is het hier nu wel of niet schoon? Want een gebruiker beoordeelt niet alleen maar op technische kwaliteit, zoals die van het VSR-KMS-systeem. Ook de schoonbeleving en het schoonbelang tellen mee. Een nieuw, revolutionair meetsysteem moet een einde maken aan de verwarring. Het in eigen huis ontwikkelde Optim-eyes is onderdeel van de visie van Gom op belevingsmanagement, één die verder gaat dan schoon.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer artikelen in 2018 opvallend goed gelezen. Klantcases bijvoorbeeld blijken dankbare inspiratie te zijn voor lezers in elke sector. De samenwerking met woningcorporatie Alwel en het SROI-initiatief met Parnassia haalden de top-10.
 
En hadden we al verteld dat een van onze goede voornemens is om in 2019 nóg relevanter uit de hoek te komen? Daar mag u ons aan houden!

 

Meer nieuws?