Samen, voor een positieve beweging in de zorg

Zorg

Gom Zorg verzorgt de schoonmaak bij een groot aantal cure en care instellingen in Nederland. Dit varieert van specialistische klinieken tot aan verzorgingshuizen. Binnen deze zorginstellingen is de werkdruk hoog. Gom Zorg biedt graag oplossingen passend bij de zorg van nu. Eén van die oplossingen is - heel toepasselijk – de zorgondersteuning Samen. Binnen deze zorgondersteuning van Gom Zorg worden niet-zorggerelateerde taken overgenomen van zorgpersoneel. Dit verlicht de werkdruk van zorgmedewerkers, het bespaart kosten en het biedt ontwikkelperspectief voor de eigen medewerkers. Samen ‘draait’ nu bij een vestiging van de Parnassia Groep - een instelling voor begeleid wonen.

 

Schoonmaakbegeleider: een win-win functie

“Dit heb ik altijd al willen doen”, was de reactie van Schoonmaakbegeleider Boedhoe tijdens de eerste evaluatie van zijn nieuwe rol bij locatie Woodstock. Deze zorginstelling valt onder de Parnassia Groep. Sinds november 2023 voert hij hier de nieuwe werkzaamheden uit die zijn afgesproken binnen het programma. Voorheen werkte hij bij een andere locatie van Parnassia, MiCasa, en was daar alleen verantwoordelijk voor de schoonmaak van de algemene ruimten. Nu mag hij bij Woodstock samen met de bewoners hun kamer opruimen en schoonmaken. Hierin geeft hij ook begeleiding. Dat betekent echt samen aan de slag, aanwijzingen geven en motiveren.

Angelo Pollice, leidinggevende bedrijfsvoering bij Woodstock: “Voorheen werd dit gedaan door onze medewerkers. Je kunt je voorstellen hoeveel tijd dit nu scheelt. Tijd die zij nu volledig kunnen besteden aan het begeleiden van de bewoners en het zorgaspect.” Michelle Stalenberg, Klantmanager bij Gom Zorg: “En onze medewerker is blij met de veelzijdigheid in zijn nieuwe rol. Dit enthousiasme werkt aanstekelijk voor cliënten en bewoners. Dit is vanuit meerdere opzichten een win-win situatie.” 

Gom - Samen in de zorg - Parnassia Groep

Van links naar rechts: Taner (collega Gom Zorg), Boedhoe (collega Gom Zorg), Arjan (Parnassia Groep) en twee bewoners van locatie Woodstock. 

De handen aan het bed 

Michelle: “We doen binnen Gom Zorg al best veel om de zorg te ontlasten. Zodat we met kleine dingen een groots effect kunnen maken en de zorgmedewerker zich daadwerkelijk kan richten op de zorg. We hoorden bij Parnassia Groep dat het schoonmaken van kamers erg tijdrovend was. Ze willen die handen aan het bed hebben. Door een schoonmaakbegeleider in te zetten, kunnen wij hierbij helpen.” En dat blijkt. Boedhoe werd ingewerkt en helpt nu de bewoners. “We hebben natuurlijk goede afspraken gemaakt met de klant. Wat mag wel, wat doen we niet, waar liggen de grenzen? En ook samen bespreken: welke medewerker zou dit kunnen doen? Je moet natuurlijk communicatief vaardig zijn, behulpzaam en in dit geval de mensen een beetje kennen.” Angelo: “Dit is niet zomaar een locatie. Het is heel fijn om dit samen te kunnen uitdenken en oppakken. Dit is alleen mogelijk omdat Gom echt op maat meedenkt. Er wordt vanuit alle partijen positief gereageerd. Iedereen voelt zich betrokken.” 

Kosten besparen

Ook belangrijk: Samen scheelt in de kosten. Voor een zorginstelling is het voordeliger om externe schoonmaak in te huren dan nieuwe mensen aan te nemen. Een goede reden om deze samenwerking verder uit te breiden. “Binnenkort gaat dit project ook van start bij onze locatie MiCasa. Wij kunnen niet wachten!” 

Samen  in de zorg - klantcase Parnassia Groep

Samen is ook in te zetten in de ouderenzorg of in cure instellingen zoals ziekenhuizen.