Jaarlijkse waterbesparing Gom loopt op naar 13,1 miljoen liter in 2018

Dertien komma één miljoen liter water. Dat is de besparing die Gom in 2018 heeft gerealiseerd in samenwerking met Tennant, vaste leverancier van schoonmaakmachines. Door bij vervanging van machines te kiezen voor de nieuwste technologie loopt het cijfer elk jaar verder omhoog. Per bespaarde liter water doneren Gom en Tennant een bedrag aan Made Blue, dat waterprojecten in ontwikkelingslanden realiseert.

De besparing van ruim 13 miljoen liter staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 68 vierpersoons huishoudens. Uiteindelijke doelstelling van Gom is om het waterverbruik met tweederde terug te dringen. De bezuiniging is te danken aan investeringen in ec-H2O NanoClean machines van leverancier Tennant, dat vooroploopt in technologie die water en chemie bespaart, maar ook minder training en opslag vraagt. ‘Alle schoonmaakbedrijven zijn tegenwoordig wel bezig om het waterverbruik te verminderen, maar Gom heeft al heel vroeg de ambitie uitgesproken om uitsluitend te investeren in de meest groene lijn van schoonmaakmachines’, zegt Vincent Gielen, Channel Manager Strategic Accounts voor Tennant.

Minder chemie, betere schoonmaakkwaliteit

Al sinds 2008 is Gom actief om de vloot van - inmiddels - 1.200 schrobzuigmachines te vervangen door alternatieven die milieuvriendelijker zijn. Opvallend detail: een lager verbruik van water en vooral chemie gaat gelijk op met een betere kwaliteit van de schoonmaak, weet Vincent Gielen. ‘In chemische middelen zitten conserveringsmiddelen en geur- en kleurstoffen die altijd een laagje op de vloer achterlaten. Gaan we op die vloer over op chemievrije schoonmaak, dan merken schoonmakers dat het water eerst enorm gaat schuimen. Dat komt door het laagje dat nog op de vloer aanwezig is.’

Met één tankvulling driemaal langer schoonmaken

Met de ec-H2O NanoClean technologie zet Tennant water elektrisch om in een schoonmaakoplossing, volgens het principe van elektrolyse. Met de ec-H2O NanoClean technologie kan nu al tot driemaal langer op een tank worden gewerkt. Inmiddels gaat het onderzoek naar methoden die nog meer water en chemie besparen door.

Een liter voor een liter

Wat er tijdens de schoonmaak wordt bespaard, wordt elders in de wereld teruggegeven. Gom en Tennant ondersteunen Made Blue, dat zich inzet voor drinkwater in ontwikkelingslanden. Volgens het principe van ‘een liter voor een liter’ is er dus ruim 13 miljoen liter schoon water gedoneerd aan landen waar dat niet vanzelfsprekend is. Nog altijd heeft één op de tien mensen geen toegang tot drinkwater. De besparing van 1,3 miljoen liter betekent bijvoorbeeld dat 1.800 mensen een jaar lang voldoende schoon drinkwater hebben om te drinken, te wassen en te koken. Omdat elk jaar verouderde machines bij Gom plaatsmaken voor nieuwe, ligt een nieuw besparingsrecord voor 2019 in het verschiet.