Herinnert u zich deze nog? De 5 best gelezen artikelen in 2019

Vorig jaar konden we meer unieke bezoekers dan ooit verwelkomen op Gom.nl. Bij dat record hebben we overigens ook gemengde gevoelens. Eind oktober kwamen veel bezoekers op onze website terecht vanwege een trieste aanleiding: de dubbele moord op het schoonmaakechtpaar Gina en Marinus. In de dagen na de gebeurtenis in Groningen was Gom.nl even - ongewild - trending.

Liever doen we het met content die een positiever insteek heeft. Informerend, opiniërend of zelfs - ook dat gebeurde in 2019 - amuserend. Vorig jaar waren het vooral de onderstaande artikelen die u met plezier las.

5. De Trash Roulette, de leukste manier om je troep op te ruimen
Middelbare scholieren missen nogal eens de discipline om hun afval netjes weg te gooien in de kantine. Het is een grote ergernis op veel onderwijsinstellingen, waar geen oplossing voor leek te zijn. Enter the Trash Roulette: een interactieve afvalbak die af en toe prijsjes uitdeelt als je er iets in gooit. Het leverde 50% reductie aan zwerfafval op. De proef bij Zadkine in Rotterdam haalde zelfs de landelijke media.

4. Talent uit eigen keuken opleiden: in de Kweekvijver
Ook de schoonmaakbranche ontkomt niet aan de personeelskrapte. Gom ziet dat middenkaderfuncties niet een-twee-drie worden opgevuld. Bovendien wordt het takenpakket van toekomstige leidinggevenden zwaarder. Door jonge rayon- en objectleiders met elkaar in contact te brengen in de Kweekvijver, kunnen ze van elkaar leren en hun eigen taken verbreden en verdiepen.

3. HR-directeur Marjolein Reijs verbaast zich over de vakkenvullers van Appie
Vakken vullen bij de lokale Appie of schoonmaken in een pand om de hoek: wat is het verschil? Nou, dat Albert Heijn elk jaar tienduizenden vacatures - merendeel vakkenvullers - weet te vullen en de schoonmaak niet. Tijd om de meerwaarde van schoonmaak beter duidelijk te maken, zegt HR-directeur Marjolein Reijs. Want: ‘Schoonmaak is misschien wel de op één na belangrijkste baan van Nederland.’

2. Gezinsuitbreiding bij Gom Specialistische Reiniging: Degenaar Gevelonderhoud
Een bekende naam in glas- en gevelonderhoud gaat verder als onderdeel van Gom: Degenaar Gevelonderhoud. Het van origine Haagse bedrijf heeft in veertig jaar een uitstekende naam opgebouwd. Opdrachtgevers zijn vooral vastgoedbeheerders, waar Gom Specialistische Reiniging meer individuele klanten heeft. Een acquisitie met toegevoegde waarde dus.

1. Directeur Michel van den Berg solliciteert naar rol in De Luizenmoeder
Waar de schoonmakers waren in de achttien afleveringen van De Luizenmoeder, vroeg business unit directeur Michel van den Berg van Gom Onderwijs zich af. Alsof die schoonmaak niet belangrijk genoeg is. Alsof schoonmakers geen keien zijn in Nederlands, Engels, rekenen, biologie en nog een paar vakken. In een hilarisch betoog solliciteert Michel naar een rol voor Gom Onderwijs in de volgende serie en een date met juf Ank.