Gom Specialistische Reiniging exposeert op hoog niveau in Museum de Fundatie

Gom Specialistische Reiniging komt al een aantal jaren over de vloer bij Museum de Fundatie in Zwolle. ‘Over de vloer’ is eigenlijk niet de juiste omschrijving. We komen er om het dak en de eivormige raampartij (het ‘Oog’) een onderhoudsbeurt te geven. Het Oog is populair: wie even genoeg heeft van de collectie beeldende kunst, kijkt door het raam en wordt beloond met een prachtuitzicht over de stad.

Tot 2019 hadden we aan het reinigen van de 55.000 (!) trapeziumvormige keramische tegels genoeg aan een torenkraan en een zogeheten engelenbak. ‘Maar vanaf dit jaar is de inzet van een engelenbak alleen nog maar mogelijk wanneer er absoluut geen andere, veiliger manier ven bereikbaarheid is. Of wij een betere oplossing konden vinden was de vraag’, zegt voorman facilitaire service Gerrit van Riesen.

Telescoop-autohoogwerker

Voor Gom Specialistische Reiniging gaat geen zee te hoog. En zéker geen dak. De oplossing vonden we dichtbij huis in Rotterdam: bij Mateco, verhuurbedrijf van hoogwerkers. Daar kregen we de beschikking over een telescoop-autohoogwerker met knikgiek, 57 meter lang. Een praktische en efficiënte oplossing, zegt Gerrit. ‘Door de inzet van deze machine is het zelfs overbodig geworden om aanvullende hoogwerkers in te zetten, wat ook nog een kostenbesparing met zich meebracht.’

Zwolle kan opgelucht ademhalen: De Fundatie heeft weer 55.000 schone tegels op het dak, het raam van het ‘Oog’ laat weer geheel Zwolle zien en de opdracht is weer voor een aantal jaren gegund!