Door Facilicom gesponsorde trainingsruimten laat Albeda studenten vliegen

Onderwijs

Alsof ze al écht aan de slag zijn voor Facilicom en Trigion. Zo voelt het voor de studenten van Albeda die een facilitaire of veiligheidsopleiding volgen. De twee ‘leslokalen’ zijn real life kopieën van een omgeving waar ze straks aan de slag zouden kunnen. En de omgeving is al even inspirerend: de dynamiek van Rotterdam The Hague Airport. Op het terrein van de luchthaven opende Albeda een nieuwe en futuristische locatie. Sponsors, waaronder Facilicom, dragen bij om studenten een waardevol diploma te bezorgen – ready for take-off in de praktijk!

de buitenkant van het leslocatie van Albeda op Rotterdam The Hague Airport; door de ramen zie je de voorkant van een vliegtuig

De band tussen Albeda en Facilicom gaat al een aantal jaren terug. De hechte samenwerking is vastgelegd in de vorm van een convenant. Beide partijen hebben hetzelfde doel: jonge mensen gedegen en vakkundig voorbereiden op de praktijk. De bouw van het nieuwe pand aan de Lutonbaan was een prima gelegenheid om de relatie verder te verdiepen: welke kansen waren er om die nauwe samenwerking ook in het gebouw tot uiting te laten komen?

Toekomstige werkomgeving

Al sparrende met Perry van Gils, verantwoordelijk vanuit Albeda voor de partnerships met bedrijven, ontstond een uitdagend idee: ruimtes zó inrichten dat studenten al tijdens hun opleiding worden ondergedompeld in hun toekomstige werkomgeving, de facilitaire dienstverlening of de beveiliging. Eén van de gesponsorde ruimtes heeft een herkenbare Facilicom-uitstraling, de andere de look and feel van Trigion, de beveiligingsdivisie van Facilicom. ’In de Trigion-ruimte is een balie geplaatst waar studenten als echte receptiemedewerkers in hun leeromgeving gasten kunnen ontvangen. Dit allemaal om het contextrijk leren voor studenten nog meer invulling te geven’, zegt adjunct-directeur Amanda van Woerden van Albeda.

Binnen in een ruimte staat een vliegtuig, waar je via de zijdeur naar binnen kunt kijken en vooraan de opgeblazen noodglijbaan aan de vooruitgang hangt.

Zij is heel enthousiast over het nieuwe initiatief: ‘Rotterdam The Hague Airport is een innovatieve, contextrijke leeromgeving voor studenten die hiervoor een scala aan mogelijkheden biedt. Door in deze omgeving te leren, ontwikkelen studenten direct hun beroepsidentiteit. Het maakt studenten trots om op school al betrokken te zijn bij bedrijven waar zij zichzelf later zien werken. Leren in die context maakt het onderwijs relevanter en actueler en draagt bij aan de motivatie van studenten. Je weet gelijk waarom je het leert en dat het ertoe doet.’

3 personen staan in het nagebootste beveiligingsgedeelte van de Albeda leerlocatie op Rotterdam The Hague Airport

Van links naar rechts: Perry van Gils (Albeda), Mieke Sprinkhuizen (Gom) en Amanda van Woerden (Albeda)

Meteen doorstromen

Albeda leslokaal op Rotterdam The Haque Airport met op de achterwand beeltenissen van Gom medewerkers

‘Voor Facilicom is de sponsoring niet alleen een versterking van het partnership dat we al hadden met Albeda’, zegt Mieke Sprinkhuizen, branchemanager innovatie bij Gom – de schoonmaakdivisie van Facilicom. ‘Gom Onderwijs is al jarenlang de vaste schoonmaakpartner op alle Albeda-locaties en maakt ook deze unieke locatie aan de Lutonbaan schoon. Daarnaast speelt Gom een actieve rol in de opleidingen van Albeda. Studenten kunnen bij ons met hun stages ervaring in de praktijk opdoen. Het mooie is dat zij nu voortaan vanaf hun eerste dag op school al bekend raken met onze bedrijven, doordat zij in deze ruimtes lessen volgen.’

Facilitating Careers

Als facilitair dienstverlener is Facilicom er veel aan gelegen om de stap van de schoolbanken of de collegezalen naar de werkvloer zo klein mogelijk te maken. Dat was aanleiding voor de lancering van Facilitating Careers. Het is een totaalprogramma – gestart vanuit Gom Onderwijs – met uiteenlopende activiteiten die een brug slaan tussen theorie en praktijk. Onderdelen van het concept zijn onder meer praktijkstages, onderzoeksopdrachten, traineeships, kennisuitwisselingssessies en onderwijsparticipatie.

Lees meer over Facilitating Careers bij Gom

 

Wat vraagt een partnership binnen Facilitating Careers van elkaar?

Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste zaken op een rij. Laat hiernaast je gegevens achter en je ontvangt direct de checklist. Bepaal of Facilitating Careers iets voor jouw onderwijsinstelling is.