De Voedselbank ontvangt een donatie van Gom

Sinds een aantal jaar schenkt Gom het geld wat zij niet uitgeven aan relatiegeschenken aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor de Voedselbank. Een organisatie waarmee Gom en Facilicom al meer banden mee hebben en die de steun goed kan gebruiken.

Op 27 januari reikte algemeen directeur van Gom Olivier Laméris de cheque uit aan Caroline van der Graaf-Scheffer (bestuurslid Voedselbanken Nederland). Deze vond digitaal plaats; een live-ontmoeting in tijden van lockdown leek minder passend.

Caroline van der Graaf en Olivier Laméris met cheque in hand

Voedselbanken werken uitsluitend met vrijwilligers - dat zijn er ruim 12.500 - en verstrekken verkregen voedsel gratis aan mensen die het tijdelijk zelf niet redden. En dat is hard nodig. Ongeveer een miljoen mensen leven in Nederland onder de armoedegrens. De verwachting is dat deze cijfers de aankomende tijd zullen stijgen. In 2019 kregen 141.000 mensen hulp, dat zijn 35.000 huishoudens.Tegelijkertijd neemt het aanbod voor de voedselbanken sinds korte tijd sterk af omdat grote supermarktketens voedselverspilling tegen gaan. In EU-verband is namelijk afgesproken dat de voedselverspilling in 2030 met vijftig procent moet zijn verminderd. Een mooie ontwikkeling, maar dat brengt voor de Voedselbanken Nederland een extra uitdaging met zich mee.

Olivier Laméris: ‘Deze bijzondere tijd vraagt om solidariteit. Samen de schouders eronder zetten. Dat geldt ook voor belangrijke organisaties als de Voedselbank. Het belang en de urgentie is ook afgelopen jaar weer duidelijk geworden. Mooi om met onze donatie aan deze waardevolle organisatie steun te kunnen geven.’

Overigens wordt de donatie niet besteed aan loonkosten: de stichting werkt immers uitsluitend met vrijwilligers. De giften zijn nodig voor de aanschaf van vrachtauto’s en bestelbusjes om eten mee te vervoeren, brandstof, huur, gas, licht en water en voor gebouwen waarin het voedsel wordt opgeslagen en uitgedeeld. Caroline is blij met de donatie. ‘Het beroep op de voedselbanken groeit. Afgelopen jaar was die extra vraag landelijk zo’n 9%, met uitschieters tot 30-40% in grote steden. Wij kunnen elke steun goed gebruiken. Van de donatie kunnen we 10 gezinnen elke week een jaar lang steunen. Het past in de mooie samenwerking die wij met Gom en de moedermaatschappij Facilicom al hebben.’  

Dit is inderdaad niet het enige initiatief dat ons bedrijf steunt. Gom is onderdeel van Facilicom en mede met steun van de Facilicom Foundation is de voormalige medewerkerskantine van de Voedselbank Veenendaal omgebouwd tot een inspirerende ontvangstruimte en ontmoetingsplek. In november 2020 is de locatie geopend.Olivier en Caroline bespraken samen nog meer ideeën, die zij in hun organisaties bespreken en via de Facilicom Foundation verder vorm willen geven.