Vanaf 1 januari 2026 is een Gebouwautomatiserings- en Controlesysteem (GACS) verplicht voor utiliteitsgebouwen met een verwarmings- of airconditioningsinstallatie van 290 kW of meer. Dit is geen administratieve last, maar juist een kans! Een GACS is dé sleutel tot slimmer, duurzamer en kostenefficiënter gebouwbeheer.

Met een GACS optimaliseert je jouw energieverbruik, verlaagt je de operationele kosten en verhoog je het comfort van gebruikers. Daarnaast voldoe je moeiteloos aan de EPBD III-wetgeving, waardoor je klaar bent voor de toekomst.

Wat is de EPBD III-wetgeving?

De EPBD is een Europese richtlijn die de nadruk legt op energie-efficiëntie en slimme energieregeling in gebouwen. Een GACS-implementatie helpt bij het aantoonbaar voldoen aan deze eisen. Het systeem zorgt er niet alleen voor dat je verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen automatisch kunt reguleren, maar biedt ook beter inzicht in het verbruik. Zo kun je waar nodig op tijd bijsturen om de energie-efficiëntie van het gebouw te optimaliseren.

Een GACS is verplicht voor alle utiliteitsgebouwen, inclusief:

kleine kantoorgebouwen van bedrijven en overheden, gemeentehuizen, fabrieken, magazijnen, hotels, restaurants en zwembaden, scholen en gymzalen, ziekenhuizen en zorginstellingen. Naast het verbeteren van de operationele efficiëntie biedt een GACS aanzienlijke compliance voordelen, vooral met betrekking tot de Europese regelgeving.

GACS configuratie Breijer

Waarom een GACS?

  • Energie-efficiëntie – Automatische sturing van installaties zoals HVAC en verlichting minimaliseert verspilling.
  • Lagere kosten – Optimalisatie en vroegtijdige detectie van inefficiënties reduceren operationele uitgaven.
  • Duurzaamheid – Vermindert CO₂-uitstoot en draagt bij aan milieudoelstellingen.
  • Comfort en prestatie – Verbetering van het binnenklimaat en een gezondere werkomgeving.


Vraag informatie aan          Neem telefonisch contact

Hoe Duurzaam Vastgoedmanagement jou kan helpen: Ons GACS-stappenplan

Wil je jouw gebouw efficiënt en duurzaam beheren? Breijer begeleid je van scan tot implementatie en monitoring, zodat jouw gebouw voldoet aan de nieuwste regelgeving en toekomstbestendig blijft.

 

 

Scan GACS

Stap 1: Scan

We starten met een grondige analyse: heeft jouw gebouw al een GACS? Zo ja, voldoet het aan de nieuwste wetgeving en jouw operationele behoeften? De basis hiervoor is de checklist van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zo niet, dan brengen we in kaart welke systemen geïntegreerd moeten worden en welke aanpassingen nodig zijn.

Plan voor GACS

Stap 2: Plan

Op basis van de scan ontwikkelen we een concreet actieplan. Voor een bestaand systeem betekent dit een upgrade-plan, terwijl voor nieuwe implementaties een volledig integratieplan wordt opgesteld. In beide gevallen zorgen we voor een duidelijke planning en budgettering.

Soft en hardware

Stap 3: Implementatie

We voeren het plan uit: van software- en hardware-upgrades tot een compleet nieuw systeem, inclusief sensoren en controllers. Alles wordt getest, geconfigureerd en afgestemd op jouw gebouw. Gebruikers van het gebouw worden getraind en het systeem wordt opgeleverd met duidelijke handleidingen.

Monitoring & beheer

Stap 4: Monitoring & Beheer

Jouw GACS blijft optimaal functioneren met onze As-a-Service-oplossing. Wij monitoren energieprestaties, analyseren verbruiksdata en voeren proactief onderhoud uit. Zo blijft jouw gebouw duurzaam, efficiënt en compliant.

De meerwaarde van GACS

 

De meerwaarde van GACS voor maatschappelijk vastgoed

Het allerbelangrijkste voordeel – en de reden van de verplichte overstap in 2026 – is dat een Gebouw Automatisering en Controle Systeem helpt bij het verminderen van de energievraag en het verbeteren van de energie-inzet. Door het energiegebruik uitgebreid te monitoren en optimaliseren, kunnen de kosten worden verlaagd met potentiële besparingen van 20-40%.

Een tweede (kosten)voordeel is dat een GACS dankzij verbeterde communicatie en databeheer actief bijdraagt aan het verhogen van de betrouwbaarheid en efficiëntie in gebouwen. Hiermee worden ook het regeltechnisch onderhoud en keuringen tot een minimum beperkt. Het GACS genereert inspecties en rapportages die adviseren over maatregelen om aan de energie-efficiëntie eisen te voldoen.

Een derde voordeel van GACS is dat de verzamelde data geïnterpreteerd wordt door het systeem. GACS kan vervolgens het energieverbruik van het gebouw beïnvloeden. GACS biedt daarmee geavanceerde managementfuncties voor energieverbruik en -efficiëntie, die verder gaan dan de traditionele regel-, stuur- en beheerfuncties van een GBS.

Tot slot ondersteunt een GACS actief bij het behalen van eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Dat is positief voor het imago van jouw organisatie. Ook weet je zeker dat je met een GACS voldoet aan komende wetgeving, zoals staat vermeld in de actuele EPBD IV-richtlijn.

Gebouw- en energiemanagement systemen

Slim gebouwbeheer begint met de juiste systemen. Verschillende gebouw- en energiemanagementsystemen spelen hierin een specifieke rol. 

Het Energie Bewakingssysteem monitort, analyseert en rapporteert energieverbruik. Het biedt strategisch inzicht in afwijkingen en besparingskansen.

Het Gebouwautomatiserings- en Controlesysteem stuurt technische installaties, zoals verwarming en verlichting, automatisch aan om energie-efficiëntie en comfort te optimaliseren.

Het Gebouwbeheersysteem fungeert als een centrale interface voor gebouwbeheerders. Hiermee kunnen systemen handmatig worden gemonitord, aangestuurd en storingen worden gesignaleerd.

Het Energie Management Systeem gaat nog een stap verder door energiebeheer te koppelen aan bedrijfsstrategieën. Dit systeem richt zich op het meten, plannen en verbeteren van energieprestaties op organisatieniveau.

Merantine van den Bos


Wij helpen je graag verder

Ga voor slim en duurzaam gebouwbeheer met de expertise van Duurzaam Vastgoedmanagement. Onze specialisten vertellen je graag meer over de mogelijkheden van GACS en hoe dit bijdraagt aan energie-efficiëntie, comfort en kostenbesparing. Merantine helpt je graag verder.


Vraag informatie aan          Neem telefonisch contact