Klimaatneutraal

In de oorspronkelijke betekenis staat klimaatneutraal voor processen die geen negatieve impact hebben het klimaat. Dat geldt nog niet voor al onze processen. Wel werken we er hard aan om op steeds meer terreinen winst te boeken. In veel gevallen kunnen we op eigen kracht veranderingen bewerkstelligen. In andere gevallen nemen we het initiatief om met leveranciers van machines en middelen te werken aan klimaatneutrale oplossingen. En, zolang 100% klimaatneutraal nog niet haalbaar is, in ieder geval de impact van ons werk op de klimaatverandering verder te minimaliseren. Hoe we dit doen, vertelt Ad van Poppel je graag.

Duurzaam inkopen

Ook op andere vlakken kijken we goed naar leveranciers. Delen ze onze ideeën over klimaatneutraal ondernemen? Zijn ze actief bezig met innovatieve oplossingen? Een belangrijk selectiecriterium in het inkoopproces is daarom de maatschappelijk verantwoorde focus van die leveranciers.

Een blauwe flacon, een blauw sponsje en een blauwe microvezeldoek geschikt voor kantoorschoonmaak

Duurzaam schoonmaken

Als een van de grootste spelers in de schoonmaakbranche ziet Gom volop mogelijkheden om met verduurzaming het verschil te maken. In de dagelijkse praktijk op de eigen werkvloer én binnen de dienstverlening aan klanten wordt structureel gekeken naar onder meer de reductie van CO2-uitstoot en het gebruik van materialen en middelen met zo min mogelijk chemische stoffen.

Zo maken we steeds meer gebruik van bijvoorbeeld biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en -verpakkingen (zoals flessen van suikerriet), energiezuinigere stofzuigers, milieuvriendelijke afvalzakken, cradle to cradle toiletpapier en circulaire schoonmaakwagens. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar het samenbrengen van deelinitiatieven om uiteindelijk de totaalaanpak sterker neer te zetten. Op die manier maken we klimaatneutraal ondernemen het nieuwe normaal voor onze sector.

Bijdragen aan doelen van klanten

Niet alleen kijken wij bij onszelf en leveranciers hoe we het milieu minder kunnen belasten, ook dragen wij bij aan de MVO-doelstellingen van opdrachtgevers. Een voorbeeld ziet u terug in onderstaande video bij onze opdrachtgever Dura Vermeer.

Enkele initiatieven

een videostil van een jerrycan die in een slootje water wordt gehouden

Made Blue project

Water is een onmisbaar bestanddeel tijdens het schoonmaakproces. Tegelijkertijd weten we dat water  de olie van de toekomst wordt: schaars. Daarom nemen we nu al initiatieven om dat gebruik terug te dringen. Met onze deelname in het project Made Blue gaan we nog een stap verder: het elimineren van de waterverspilling op onze werklocaties gaat hand in hand met drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden.

Voor elke liter water die we nu nog gebruiken, creëren we één liter schoon drinkwater elders op de wereld. Het Made Blue project is opgezet in samenwerking met Tennant, leverancier van schoonmaakmachines. Samen hebben we bereikt dat machines met tweederde minder water hun werk kunnen blijven doen. Ook chemie komt er niet langer meer aan te pas.

Bekijk hier de video over Made Blue

de eerste elektrische bedrijfsbus van Gom Specialistische Reiniging

Energieverbruik terugdringen

Schoonmaken kan vaak ook niet zonder energie. Al is het maar de brandstof die nodig is voor het vervoer van medewerkers naar de werklocaties. Al onze auto’s hebben een A- of B-energielabel en zijn voorzien van een roetfilter. En in onze eigen gebouwen kiezen we consequent voor groene stroom. Verder maakt Gom Specialistische Reiniging in de binnenstad van Amsterdam gebruik van een elektrische bestelwagen. Na evaluatie van de pilot wordt gekeken of er een landelijk vervolg komt. 

Samen kijken naar klimaatneutrale oplossingen binnen uw bedrijf?

Portretfoto van Ad van Poppel

Ad van Poppel

senior business performance manager