De werkplek van...Frans de Pon

‘Ik zou niet in een fabriek kunnen werken waar om tien uur de zoemer gaat’

Het is 10.03 uur. Koffiepauze voor Frans de Pon en zijn vaste collega-glazenwasser Perry Pero. ‘Dat is nou het fijne van glazenwasser zijn: je bepaalt zelf je pauzes’, lacht Frans. Vandaag zijn we bij ECR, in Oirschot. ‘Die zitten in de airco’s en de koeltechniek.’ Met Perry reist Frans namens Gom Specialistische Reiniging het gehele zuiden af. ‘Van Maastricht en Breda tot Roosendaal en Bergen op Zoom’, zegt de man die zelf in Eindhoven woont.

Frans de Pon, glazenwasser bij Gom Specialistische Reiniging, staat voor zijn werkbus

Al tien jaar zitten ze samen ‘op de bus’, Frans en Perry. ‘We zijn altijd met z’n tweeën. Ja, dat is belangrijk dat je een vaste maat hebt. Het is fijner werken als je met dezelfde collega op pad gaat. Je hoeft elkaar niks meer uit te leggen, het gaat bijna vanzelf. Ik zeg weleens: ik zie Perry vaker dan m’n eigen vrouw.’

Glazenwasser wordt hij bij toeval, twintig jaar geleden. Frans: ‘Ik begon als vakantiebaantje. En ik ben blijven hangen. Het is de vrijheid die je hebt hè. Héél veel vrijheid. Mits je er verantwoordelijk mee omgaat. Je gaat met bonnen op pad en van daaruit werk je. Vroeger moest je zelf ook nog je eigen planning maken, maar dat gaat nu allemaal digitaal. En dan doe je gewoon je ding. Ik zou niet in een fabriek kunnen werken waar om tien uur de zoemer gaat en iedereen met z’n broodtrommeltje onder de arm naar de koffieautomaat loopt. En als jij dan de laatste bent bij die automaat, gaat die zoemer alweer. Daar hou ik niet van. Wij kunnen zelf Indelen wanneer we pauze nemen. Vaak hebben we meerdere projecten op een dag, dan eten we onderweg een boterham en nemen we een koffie-to-go mee van de ene klant Naar de andere. Met als doel zo efficiënt mogelijk de planning af te werken van die dag.

Vaste adressen

Het is niet alleen maar het vrije leven dat aanspreekt, zegt hij er meteen bij. ‘Dit is werk waarbij je meteen resultaat ziet. Je komt ergens waar de ramen vies zijn, je gaat wassen en je ziet meteen het verschil.’ Vandaag is dat verschil zichtbaar bij ECR in Oirschot. ‘We hebben meestal vaste adressen. Vinden klanten fijner, dat ze elke keer dezelfde gezichten zien. Dan hoeven ze niet elke beurt te laten zien wat er moet gebeuren en je bouwt ook een vertrouwensband op met de klant wat ook belangrijk is want wij zijn immers wel het visite kaartje van Gom.

De twee doen zowel de ramen binnen als buiten. Weer of geen weer. ‘Ja, ook als het regent gaan we naar buiten. We proberen dit wel zoveel mogelijk te beperken door goed het weer in de gaten te houden. Soms komt het weleens voor dat je even je regenpak aan moet trekken om het af te maken. Hoe het van de zomer was? Bloedheet! Je moet goed voor jezelf zorgen. Drinken, veel drinken. En we zijn iets eerder begonnen dan zeven uur. Je moet zorgen dat je zoveel mogelijk in de schaduw staat en je tempo aanpassen als het zo heet is, dit is het enige wat je kunt doen.

Frans de Pon, glazenwasser bij Gom Specialistische Reiniging, in een glazenwassersbak
Frans de Pon, glazenwasser bij Gom Specialistische Reiniging, in een glazenwassersbak

Aandacht voor veiligheid

Dat werk is in twintig jaar tijd niet revolutionair anders, maar verschillen zijn er wel constateert Frans. ‘Er is veel meer aandacht voor veiligheid gekomen. Je harnas aan, altijd goed opletten. De meeste fouten worden gemaakt uit een automatisme, omdat mensen denken dat alles automatisch gaat. Maar die LMRA, die Last Minute Risk Analysis, is heel belangrijk. Als je die toepast, verklein je het risico op ongelukken. Ook krijgen we elke maand een toolbox die je herinnert aan de gevaren die op de loer liggen. Lachend: ‘Ik eet ‘s avonds liever thuis dan in het ziekenhuis door een rietje.’

 

Geen hoogtevrees

Die veiligheid is vooral bij het op hoogte werken van belang. Frans: ‘We werken ook op negentig meter hoogte. Maar mij maakt het niet uit of ik op een hoogwerker sta, in een gevelinstallatie of op de grond. Als je hoogtevrees hebt, moet je geen glazenwasser worden.’ Veel spannender wordt het niet. ‘We doen geen huizen hè. Dus hier geen blote vrouwen achter de ramen.’

 

Corona

Corona heeft voor Frans en Perry weinig veranderd. ‘Het werk ging en gaat toch door. Je merkt er weinig van, behalve dat de panden waar je komt bijna tot helemaal leeg zijn. De meeste mensen weken thuis.’ Vijftien jaar werkt hij inmiddels voor Gom Specialistische Reiniging. ‘Een goede werkgever. Anders blijf je niet zo lang zitten.’ Is het werk fysiek zwaar? ‘Ja, ik kan wel zeggen dat je vermoeid bent als je thuis komt. Dat heeft er ook mee te maken dat we tegenwoordig veel met osmose werken. Die telescoop is meer belastend voor je schouders. Vroeger was het: op de ladder klimmen, wassen, naar beneden, ladder verzetten en weer wassen . Die tuckerpole heb je constant in je hand, dus je moet er rekening mee houden dat je op tijd je rust pakt. ’Voor de corona was er een pilot gestart met drukpunt massage om klachten te voorkomen, maar die zijn door corona helaas ook niet meer door gegaan wat ook logisch is.

 

Bekijk de 1001 werkplekken van Gom

Ook op zoek naar een leuke werkplek?

Ben je ook op zoek naar een leuke werkplek? Kijk dan op onze vacaturesite:

WERKEN BIJ GOM