Vernieuwd gemeentehuis voor Putten

 

Het gemeentehuis in Putten maakt een transformatie door. De renovatie van het gemeentehuis markeert tegelijkertijd een nieuwe stap in de samenwerking met Facilicom Solutions, die al jarenlang het onderhoud en beheer van diverse gebouwen in de Gelderse gemeente verzorgt.

Het gemeentehuis van Putten ondergaat dit jaar een heuse transformatie. Alle medewerkers van de gemeente zijn op tijdelijke locaties gehuisvest en bewoners kunnen terecht bij de publieksbalie in een voormalig bankgebouw aan de Verlengde Dorpsstraat. Waarschijnlijk zijn op dit moment alleen vleermuizen in het pand aanwezig: in de nieuwe buitengevels zijn namelijk vleermuiskasten aangebracht, die onderdak bieden aan de vleermuizen die in het gemeentehuis bleken te verblijven.

Meer dan een cosmetische make-over

Het lichte en open gebouw met veel raampartijen dat later dit jaar de deuren opent, heeft een totaal andere sfeer en uitstraling dan het gemeentehuis waar Puttenaren sinds 1978 over de vloer kwamen. De make-over is zeker niet alleen cosmetisch. In het gerenoveerde kantoor komt een nieuw servicecentrum en een nieuwe plek voor het steunpunt voor de politie. Daarnaast gaan de medewerkers van de gemeente flexwerken, waardoor de inrichting van de werkplekken ingrijpend verandert. Bovendien heeft het gemeentehuis door extra isolatie en andere duurzame maatregelen straks het energielabel A in plaats van G.

Vanwege de verbouwing is het gemeentehuis aan het Fontanusplein sinds september 2018 gesloten. Maar de voorbereidingen op de bouw startten al in 2017. Project- en vastgoedmanager Jan Lamers van Facilicom Solutions Management & Advies stelde toen het programma van eisen op voor de bouw en installatie. Kort daarna volgden de aanbestedingen voor het architectonische ontwerp en vervolgens voor de bouwkundige werkzaamheden, installatie en onder meer het maatwerkmeubilair, de grootkeuken, audiovisuele voorzieningen, raambekleding en beplanting.

Sterke schakel

"Facilicom Solutions levert al vanaf de allereerste start een bijdrage aan onze verbouwingsplannen. Met steeds een vaste contactpersoon, die daardoor precies weet wat er gebeurt en hoe alle betrokken partijen werken", zegt Daaf de Groote van de gemeente Putten. "Jan weet alles van het pand, de geschiedenis, de gangen, de tekeningen, de vergunningen, wat wel kan en wat niet. Hij vormt de sterke schakel tussen de bouwpartijen en de gemeente."

Lamers noemt zichzelf graag een spin in het web. "Ik weet de weg naar alle betrokkenen: van de aannemer en architect tot de installateurs en onderaannemers. Tegelijkertijd maak ik de vertaalslag tussen de praktijk van de uitvoering en de gemeente en haar medewerkers." Aan het project werken toonaangevende partijen, zoals Korfker Architecten, DWA, Van Norel Bouwgroep, BAM en Brummel Projectinrichters.

Vertrouwen als basis

Facilicom Solutions is sinds 2013 aan de slag met het beheer en onderhoud van het gemeentelijk vastgoed van Putten. Lamers en zijn collega's nemen de gemeente met advies, projectmanagement en vastgoedmanagement werk uit handen. Bijvoorbeeld als het gaat om het opstellen, uitvoeren en monitoren van meerjarenonderhoudsplannen. Nadat Facilicom Solutions in 2013 aan de lat stond bij de verbouwing van de brandweerkazerne, breidde de samenwerking zich verder uit. Lamers was bijvoorbeeld in 2016 verantwoordelijk voor de herhuisvesting van de buitendienst, waartoe de gemeentewerf en de milieustraat behoren.

Een bovengemiddelde bouwkundige expertise, een creatieve aanpak en een gezamenlijke inzet op een inspirerende leefomgeving voor iedereen. Dat zijn de ingrediƫnten voor het vertrouwen dat aan de basis ligt van de samenwerking tussen de gemeente Putten en Facilicom Solutions. De langdurige samenwerking geeft bovendien veel voldoening, zegt Lamers. "We zijn als Facilicom Solutions van het begin tot het einde intensief betrokken bij alles wat er in en rond het gemeentehuis gebeurt. Dat maakt de zichtbare resultaten die we bereiken extra mooi."