Van F naar energielabel C met een energieadviseur

Carglass maakte van haar hoofdkantoor in Son een ontmoetingsplek. Het bedrijf nam daarvoor een energieadviseur in de arm. Dat leverde flink wat besparingen op. Het pand ging van energielabel F naar energielabel C.

Minder IT-apparatuur

Carglass is naar de 'cloud' gegaan. De server kon daardoor de deur uit. Van der Wolf: "De mensen van het callcenter kunnen nu 's avonds thuiswerken. Het kantoor hoeft niet meer dag en nacht open te zijn. Collega's zijn minder vaak onderweg en werken op andere plekken op hun laptop. Zo zijn er veel minder computers nodig. Een hele besparing want vroeger was 60% van het elektriciteitsverbruik van het kantoor toe te schrijven aan computers."

Meer besparingen

Maar het bedrijf kon nog meer besparen. Van der Wolf: "Wij hebben een EPA-U maatwerkadvies op laten stellen. Het bleek dat we heel wat konden besparen. Zo hebben we bijvoorbeeld de TL-lampen vervangen door ledverlichting met een daglichtafhankelijke regeling. Bij voldoende daglicht dimmen de lichten of blijven ze uit. Zodra de zon minder of niet aanwezig is, gaan ze aan."

Slimme maatregelen

Van der Wolf: "Op de ramen is zonwerende folie aangebracht. Vroeger werd het wel 10 graden warmer door zonlicht. Nu is nog maar 1,5 graad. We hoeven dus veel minder de airco te gebruiken. Ook hebben we de grote koffieautomaten vervangen door kleine energiezuinige apparaten. En we hebben in bijna alle ruimtes nu aanwezigheidssensoren."

56 energiezuinige Service Centers

Van der Wolf: "We willen ook alle 56 Service Centers energiezuiniger maken." Carglass is in het bezit van een ISO 50001 certificaat en handelt bij elke verbouwing of verhuizing volgens het Programma van Eisen. In het programma staat het plaatsen van ledverlichting bovenaan.

Duurzaam verwarmen

Carglass bespaart ook energie door duurzaam om te gaan met de verwarming overdag en 's nachts. Een schakeling tussen deuren en verwarming zorgt ervoor dat de verwarming uitslaat zodra de deur open is. En ingeregelde thermostaten en timers op compressoren dragen bij aan een energiezuiniger bedrijf.

Met de recente renovatie is Carglass klaar voor de verplichting voor kantoren om in 2023 minimaal energielabel C te hebben.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland