SROI in de praktijk: het kan écht

Zorg

Wederom een succesverhaal van Gom & Parnassia Groep

Gom wil een waardevolle werkgever zijn en daarom zetten we al jaren volop in op Social Return on Investment (SROI). Dit is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Daarin werken we graag samen met onze opdrachtgevers. Zoals recent in samenwerking met opdrachtgever Parnassia Groep, waarmee we wederom een succesverhaal te pakken hebben.

De hoofdrolspeelster in dit verhaal is collega Natasja. Zij zat niet meer op haar plek in haar toenmalige functie bij de Oude Keuken en vond de schoonmaak een interessant vak. Haar jobcoach Lara (sociale onderneming Oude Keuken) nam contact op met Elise Zeijlmans (SROI Coördinator Parnassia Groep). Na overleg met Michelle Stalenberg (Klantmanager Gom Zorg) werden al snel de vervolgstappen gezet.

Samen aan de slag

Het sollicitatiegesprek met Natasja werd gepland, om te kijken of er een fit was tussen het aanbod bij Gom en wat Natasja zelf wilde. Niet geheel onbelangrijk is de doelgroep bij Parnassia Groep; de omgang met de cliënten vraagt naast schoonmaak ook om inlevingsvermogen. Zo gezegd, zo gedaan. Na diverse gesprekken ging Natasja aan de slag in de schoonmaak, met behulp van buddy-collega Lia. Nu – bijna een jaar later – zit ze nog steeds op haar plek. Natasja licht toe: “De werkzaamheden gaan mij goed af, ik heb namelijk in het verleden ervaring opgedaan in de schoonmaak. De verandering van omgeving was even spannend, maar ik ben bij Parnassia Groep zelf wel bekend. Wat ik heel fijn vind is dat er goed met mij wordt gecommuniceerd, dus ik weet wat er van mij wordt verwacht. Daarnaast vind ik mijn collega’s erg aardig en ik kan ik met ze goed praten.”

Lara Droog vult aan: “In overleg met Natasja en Gom bepalen we wat er goed gaat en aan welke doelen we nog kunnen werken. Het is heel fijn om te zien dat wij er met elkaar voor hebben gezorgd dat we Natasja een fijne werkplek konden bieden en dat het al zo lang naar ieders tevredenheid verloopt.”

Collega's Lia (links) en Natasja (rechts)

SROI in de praktijk Parnassia Groep en Gom

Buiten de gebaande paden

Elise Zeijlmans (Parnassia Groep): “Ik ben zeer tevreden over de samenwerking met Gom. Wij hebben al jarenlang een goede relatie. Met elkaar proberen we zo veel als mogelijk in te zetten op SROI. De ene keer lukt het wel, de andere keer niet. Dit is gewoon een heel mooi praktijkvoorbeeld, dat meer bedrijven en organisaties zouden moeten volgen. Wij hebben vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld, niet het reguliere pad gevolgd. En dat is voor herhaling vatbaar, want er is iets heel moois uitgekomen!”

Werken als medicijn

Michelle Stalenberg (Gom): “Ik ben speciaal in de zorg gaan werken, omdat ik zingeving zo belangrijk vind. Ik wil iets doen voor de maatschappij en in mijn huidige rol voor Gom en de samenwerking met Parnassia Groep zit dat helemaal goed. We kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Ze zeggen “werken is als een medicijn” en dat zie ik iedere dag weer terug. Ik krijg een goed gevoel als zij de regie in hun leven terugkrijgen en weer meedoen aan de samenleving, doordat ze bij ons aan het werk zijn. Ik vind het heel mooi dat Gom daaraan bijdraagt.