Schoonmaken met artificial intelligence: Gom Offices doet pilot met robotschrobzuiger

Waar de zelfrijdende auto nog altijd wacht op een doorbraak, is autonoom schrobzuigen al werkelijkheid. Bij Gom Offices loopt - beter gezegd: rijdt - een pilot met het nieuwste paradepaardje van Tennant, de T7 AMR. Het is niet de eerste de beste locatie die voor de proef is gekozen: het immense Albert Heijn distributiecentrum in Tilburg, ruim 50.000 vierkante meter groot. De pilot moet uitwijzen hoeveel tijdwinst geautomatiseerd schrobzuigen in de praktijk oplevert. De eerste resultaten zijn veelbelovend, constateert klantmanager Tim Platteel.

Behoedzaam zoeft de Tennant T7 AMR tussen de metershoge stellingen in het Albert Heijn DC op industrieterrein Loven in Tilburg door. Zonder bestuurder ziet het tafereel er een beetje ‘spooky’ uit. ‘Maar de route is in het geheugen geprogrammeerd en met de ingebouwde sensoren ontwijkt de machine elk obstakel’, verzekert Tim.

De T7 AMR zoeft tussen de stellingen van het distributiecentrum van Albert Heijn Tilburg

De T7 AMR, in de herkenbare groene Tennantkleur, is overigens wel uitgevoerd met besturing en een zitje voor de bedienende medewerker. Deze is wel nodig aangezien de route moet worden ‘aangeleerd’ door een bestuurder. “Maar het idee achter de pilot is dat degene die normaal gesproken de schrobzuigmachine bedient nu ander werk kan gaan doen. Werk waar die medewerker van meer toegevoegde waarde is. Samen met Tennant en onze afdeling KwaliteitsZorg en Innovatie (KZI) bekijken we hoe dat in de praktijk uitvalt. Samen met onze voorman voert onze objectleider Bas Vennix de pilot op de vloer uit. Ervaren medewerkers die er energie van krijgen om dit soort innovaties uit te proberen. Het is leuk om de pilot met deze gedreven mannen uit te voeren.”

Artifical intelligence

Robot-schrobzuigmachines bestaan al een paar jaar op de markt. Tennant heeft de T7 AMR volgestopt met de modernste elektronica. Zo maakt de robot gebruik van artificial intelligence en navigatie om zijn weg te vinden op de vloer. Eenmaal inrijden is voldoende om de machine de volgende keer geautomatiseerd haar werk te laten doen. Qua prestaties zijn er geen verschillen met ‘handbediende’ machines. De Amerikaanse fabrikant heeft met de machine al goede ervaringen opgedaan bij niet de eerste de beste opdrachtgever: de Walmart supermarktketen.

Klant superenthousiast

Ook uit milieu-oogpunt is de T7 AMR up-to-date. Door gebruik te maken van de beproefde ec-H2O NanoClean technologie is het verbruik aan middelen en water minimaal. De machine kan vier uur achtereen doorwerken. Tim: ‘De inzet is daarmee vooral ideaal in grote loodsen en hallen. Ook onze klant Albert Heijn is erg enthousiast. We gaan ook nog een proef doen bij een andere grote klant van Gom Offices. Met die ervaringen kunnen we bepalen wat de toegevoegde waarde is van autonoom schrobzuigen.’