‘Samen’ van Gom Zorg moet werkdruk in care verlagen

Zorg

Meer aandacht voor cliënten. Minder werkdruk. En lagere personeelskosten. Doe het Samen.Gom Zorg lanceert ‘Samen’. Onder die noemer wil het schoonmaakbedrijf de werkdruk in de caresector verlagen. Zo levert Gom Zorg huiskamer- en zorgondersteuners, facility hosts en handymannen.

Een schoonmaakbedrijf dat de personeelsnood in de zorg wil verlichten: het klinkt als een onorthodoxe oplossing maar het is het niet, maakt Simone van de Velde, business unit directeur van Gom Zorg duidelijk. Met Samen introduceert Gom Zorg een nieuw concept om zorgmedewerkers te ontlasten. Een logische evolutie, zegt de businessunit directeur. ‘Met veel van onze relaties in de zorg hebben we al jarenlange relaties. Dat er schoonmakers van ons op een locatie aan het werk zijn, voelt voor zorgmedewerkers vaak heel vertrouwd. Dat maakt het voor die zorgmedewerker een stuk makkelijker om te vragen: joh, kun jij die thee even serveren, ik moet ineens even een ongelukje opruimen. Wat we nu onder Samen bundelen, doen we dus eigenlijk al jaren.’

Juiste houding

In de care is het daarom niet ongebruikelijk dat Gom Zorg ook andere activiteiten dan schoonmaak in het programma heeft. Van schoonmaakwerk naar huiskamerondersteuning is geen heel grote stap, zegt Van de Velde. ‘Je hoeft er geen diploma’s voor te hebben. Wat wel een vereiste is, is de juiste houding. Onze medewerkers lopen vaak al heel wat jaren mee op een afdeling. Ze kennen de bewoners, ze weten wat er in een huiskamer of op een afdeling gebeurt. Dan is de stap om huiskamerondersteuner te worden niet heel groot meer.’

Huiskamer- en zorgondersteuner

Welzijnstaken overnemen is een van de pijlers onder het concept Samen. Daarin voorziet het bedrijf vooral toekomst voor diensten als huiskamer- en zorgondersteuner voor care-opdrachtgevers. Van die twee functies ligt die van zorgondersteuner het dichtst tegen het reguliere schoonmaakwerk aan. ‘Een zorgondersteuner vult het schoonmaakwerk aan met specifieke taken, zoals kasten inruimen, bedden opmaken, planten water geven en een boodschap doen’, legt Simone van de Velde het verschil uit. Huiskamerondersteuners staan in nauw contact met de bewoners.

Facilitaire zaken en techniek

Ook wil Gom Zorg de handen van zorgmedewerkers vrij houden door facilitaire zaken op te pakken. Facilitaire hosts van Gom Zorg zijn er vooral om hospitality-achtige taken over te nemen, de ‘gastvrouw of -heerfunctie’. Meer technische aangelegenheden zijn vooral geschikt voor een handyman, een geschoolde medewerker die deels schoonmaaktaken uitvoert maar ook bijvoorbeeld een lampje kan vervangen of een ander klusje kan doen dat zorgmedewerkers nu veel tijd en energie kost.

Sectorspecialisatie

De lancering van Samen past in de sectorspecialisatie die het schoonmaakbedrijf al eerder heeft geïnitieerd, waardoor Gom Zorg als zelfstandige business unit in de markt actief is. Nu de ondersteunende diensten een naam hebben gekregen en actief onder de aandacht worden gebracht, verwacht Van de Velde een groeiende belangstelling.

‘Zorgmedewerkers ervaren het als een uitkomst. Temeer omdat onze medewerkers hen taken uit handen nemen waardoor ze niet aan hun eigen werk toekomen. En voor onze medewerkers is die taakverbreding juist weer heel positief. Zij kunnen ook ander werk dan schoonmaken doen en meer uren maken. Daardoor kunnen we meer volledige contracten aanbieden en het werken in de schoonmaak aantrekkelijker maken. En wat ook meespeelt is dat opdrachtgevers kosten besparen door de inzet van een ander type medewerker.’Dit artikel is op 18 oktober 2019 gepubliceerd door Skipr.