Samen impact maken: Gom en Nelis zetten talenten aan het werk

Gom zet zich actief in om sociale impact te maken. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven, op te leiden en aan het werk te houden. Daarvoor werken we o.a. samen met sociale onderneming Nelis. Hoe die samenwerking eruitziet? Peter Hoeijmans, Business Unitdirecteur GSR, en Ian Smeyers, directeur van Nelis, leggen het graag uit.

2 mannen staan in het bakje van een hoogwerker en praten met elkaar

“Net als veel andere bedrijven kampen we met een tekort aan vakmensen. Maar onze drang om mensen aan het werk te helpen, komt vooral uit het maatschappelijke, sociale karakter van ons bedrijf”, zegt Peter. “Als een van de grootste spelers in de facilitaire dienstverlening vinden we het belangrijk om hier ons steentje aan bij te dragen.” Sinds twee jaar werken we daarom samen met Nelis, een sociale onderneming bij wie impact maken vooropstaat. Nelis is als enige bedrijf in de glas- en gevelreiniging PSO3.0+ gecertificeerd. Ian: “Mensen vooruithelpen staat bij Nelis boven winst maken.

Dat is soms een uitdaging. Maar door op te trekken met een grote speler als Gom kunnen we dit blijven doen en nóg meer impact maken. We werken op veel vlakken samen. We helpen bij het werven, selecteren en opleiden van nieuwe krachten. Maar we geven ook advies, en we ondersteunen bij de uitvoer van diensten zoals huismeesterdiensten en gevelreiniging.”

Juiste mensen op de juiste plek

Peter:“Iedereen die wil en kan werken is welkom bij ons. Van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking tot schoolverlaters en statushouders. Mits ze gemotiveerd zijn en een vak willen leren. Samen met Nelis zoeken we naar een goede match, zodat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen. Met als stip op de horizon een vaste plek. Maar het mooiste wat we samen kunnen bereiken is dat de talenten weer een doel hebben, dat ze blij zijn om te werken en dat het werk hen voldoening geeft.”

“Motivatie is het allerbelangrijkste”, vindt ook Ian. “Mensen hebben geen beperking, wel talenten. Het maakt dus niet uit wie of wat je bent. Als je leergierig bent en wil werken, dan doen we veel voor je. In het selectieproces lopen de kandidaten twee dagen mee met een leermeester. Zien zij motivatie? Dan volgt het werktraject waarin we opleiden en coachen. Ze volgen hierbij dezelfde trainingen en cursussen als de specialisten van Gom. Zo zorgen we voor een bepaald kwaliteitsniveau. Maar we ondersteunen op nog veel meer vlakken. Is er een rijbewijs nodig, hulp van een budgetcoach of woonruimte? We helpen waar mogelijk met behulp van fondsen. Zodat talenten meer focus én plezier hebben op en in hun werk. Met onze gezamenlijke benadering zijn we in staat om de afspraken die we met klanten maken ook daadwerkelijk te realiseren”

Terwijl een man op de achtergrond staat de glazenwassen, staat een man op de voorgrond iets over de trekker te vertellen aan een andere man
Een man wijst een veiligheidsregel van het hoogwerkersbakje aan.

Waardevolle samenwerking

“Het is een unieke en ontzettend waardevolle samenwerking”, vindt Peter. Er zijn geen concrete afspaken gemaakt hoeveel talenten we samen met Nelis bij klanten willen plaatsen. Dat maakt het interessant: we dagen elkaar uit om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Dat gezamenlijke doel is meteen ook een van de succesfactoren.” Daarnaast zijn transparantie en eerlijkheid belangrijk, naar elkaar én de kandidaten. Ian: “Daarin is onze samenwerking stapsgewijs gegroeid. Op sommige vlakken hebben we elkaar moeten vinden. Bij ons kan een kandidaat vandaag binnenlopen en morgen aan de slag. In een grotere organisatie gaat dat vaak niet. Natuurlijk neem je daarmee een risico. Soms ben je de kandidaat, en dus ook je geld, na een maand kwijt. Maar het is wel belangrijk om het tempo van de kandidaat te volgen. Doe je dat niet, dan ben je ze sowieso kwijt.”

Let’s go

2 mannen geven elkaar een boks en houden en houden een oorkonde vast

Peter: “In 2021 was de waarde van onze gezamenlijke sociale impact ruim €78.000. Een mooi bedrag, maar dat moeten we toch twintig keer zo groot kunnen maken? Het is namelijk prachtig om te zien hoe we mensen weer op weg kunnen helpen. In eerste instantie met een baan, maar het is zoveel meer dan dat. De intentie is dan ook om de samenwerking steeds intensiever te maken. We zijn echt partners.”

“Op dit moment staan we aan de vooravond van een nog grotere samenwerking”, zegt Ian. “Nelis is steeds vaker betrokken bij aanbestedingen en strategische sessies. Door naar elkaar te luisteren en samen te werken vanuit de kern kunnen we nog beter doen wat we zeggen. Want we kunnen en willen samen meer. Ik zeg: Let’s go!”