Reductie CO2-uitstoot met duurzame handschoen

Gom heeft ervoor gekozen nieuwe handschoenen in haar pakket op te nemen als alternatief voor de gangbare nitril wegwerphandschoen. Daarmee behaalt zij op de handschoenen een CO2-besparing tot 75%. 

Aan de keuze zijn een zorgvuldig selectieproces én praktijktesten vooraf gegaan. Daarbij is intensief samengewerkt met Asito en CSU. Uiteindelijk is gezamenlijk gekozen voor de Gloovy Ecoglove. Deze handschoenen worden op een milieuvriendelijkere wijze geproduceerd en zijn recyclebaar. 

Tot 75 procent CO₂-besparing 

De betreffende handschoenen zijn gemaakt van thermoplastisch elastomeer (TPE) en zijn 50 procent duurzamer geproduceerd dan nitril handschoenen. Bovendien zijn ze binnenkort ook voor 60 procent recyclebaar, waardoor nieuwe handschoenen gemaakt kunnen worden van gebruikte exemplaren. Hierdoor kan de totale CO₂-besparing oplopen tot wel 75 procent, vergeleken met de traditionele nitril handschoenen. 

Reductie CO2-uitstoot met duurzame handschoen - Gom
Gom - reductie CO2-uitstoot met duurzame handschoen

Duurzame levering- en retoursstroom

Niet alleen de handschoenen zijn duurzamer, ook het leverings- en retourproces. Samen met Asito en CSU ontwikkelen we een duurzame retourstroom om de duurzame impact te vergroten. De handschoenen worden tegelijk met andere schoonmaakproducten geleverd waardoor geen extra leveranciers of transport nodig zijn. Gebruikte handschoenen worden binnen dezelfde leveranciersstroom ook weer ingezameld en teruggebracht voor recycling tot nieuwe exemplaren. Daarmee is de cirkel rond. 

Duurzaam product, duurzaam gedrag

We streven ernaar om ook het aantal gebruikte handschoenen terug te dringen, door medewerkers te informeren over in welke situaties een handschoen wel of niet noodzakelijk is. De meest duurzame keuze is immers om helemaal geen handschoenen te gebruiken als de situatie dat toelaat. Uiteraard blijft het in bepaalde situaties noodzakelijk om handschoenen te gebruiken om hygiënisch te kunnen werken. 

Impact voor hele schoonmaaksector

Naar schatting gebruikt de Nederlandse schoonmaaksector in totaal jaarlijks 60 miljoen handschoenen, medische handschoenen niet meegerekend. Als de hele branche overstapt op duurzame handschoenen wordt hiermee ongeveer 7.000 ton CO₂ bespaard. We roepen dan ook andere schoonmaakbedrijven op om ook deze stap te overwegen.  We delen graag onze ervaringen met collega’s in de schoonmaakbranche, maar ook in andere branches. Want duurzaamheid is in het belang van ons allemaal. 

Meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven om de CO2 uitstoot terug te dringen? Klik dan hier!