Rayonleiders Gom Logistiek slagen voor opleiding tot Basis Veiligheidskundige

Logistieke en distributiecentra mogen geen downtime hebben. Zeker niet in drukke tijden zoals rond de feestdagen. De schoonmaakmedewerkers van Gom Logistiek moeten hun werk dus doen terwijl de klant gewoon doordraait. En terwijl de heftrucks, pompwagens en ander intern transport om hen heen doorrijden. Dat vraagt maximale focus op veiligheid. Om die focus te vergroten, volgden vier rayonleiders in het najaar van 2021 de opleiding tot Basis Veiligheidskundige bij opleidingsinstituut Kader. Monique Hazelaar, Bas Vennix, Raemon van Wegen en Hanane Boujraid slaagden alle vier. Een interview met Monique, als rayonleider verantwoordelijk voor het account Ahold Delhaize, die slaagde met een 8,4!

Twee schoonmaakmedewerkers van Gom Logistiek kijken lachend in de camera, 1 hiervan zit op een schrobzuigmachine, de ander staat ernaast

Monique was al jarenlang rayonleider bij Gom Hospitality, toen ze eind 2020 de overstap maakte naar Gom Logistiek. Ze kwam in een heel andere wereld terecht.

Monique: “Een distributiecentrum als dat van Albert Heijn of Bol.com is 24 uur per dag in beweging. Je moet constant om je heen kijken en alert blijven op wat er gebeurt. Daar zijn regels voor, maar die moeten wel bekend zijn bij de medewerkers. En zij moeten zich eraan houden.”

Van theorie naar praktijk

Dat is precies het doel van de opleiding tot Basis Veiligheidskundige: de regels kennen én toepassen. In zes lesdagen en een aantal huiswerkopdrachten, verspreid over twee maanden, leerden Monique en haar collega’s over onder andere actuele wet- en regelgeving arbeidsveiligheid. En over hoe je die theorie naar de werkvloer brengt. Dat was soms best pittig, aldus Monique. “In de lesstof stond welke wetten en regels over veilig werken er allemaal zijn. Maar niet hoe je die zelf kunt opzoeken. En dat wilden we juist weten. Uiteindelijk hebben we een docent gevraagd uit te leggen hoe je dat doet. Toen viel het kwartje.”

 

Trillende schoonmaakmachines

In de opleiding lag de focus vooral op veilig werken in de petrochemie en de zware industrie. Toch was de vertaalslag naar logistiek voor Monique snel gemaakt. “Zo leerden we over de blootstelling aan trillingen. En waarom je niet te lang met een elektrische breekhamer mag werken. Nou werken onze medewerkers niet met breekhamers, maar wij werken wel met schoonmaakmachines die soms behoorlijk trillen. Dus ook wij moeten steeds goed opletten of ze hun armen en benen nog wel voelen. Want als dat niet zo is, is het mis.”

een medewerker van Gom Logistiek loopt achter een schrobzuigmachine en maakt hiermee de vloer van een distributiecentrum schoon

Bewustwording

Of Monique haar opleiding al in de praktijk kon brengen? “Zeker. Het heeft me bewust gemaakt van dingen waar ik eerder niet bij stilstond. Van de praktijk wist ik al veel. Toch is het goed je hierin extra te verdiepen, je zet de puntjes op de i en verdiept je verder in zaken. Sinds mijn opleiding valt het me bijvoorbeeld altijd direct op als er rondom een hoogwerker geen pionnen staan en zorg ik dat ze alsnog snel worden neergezet.”

 

Voorbeeldfunctie

Een Basis Veiligheidskundige heeft een voorbeeldfunctie voor het veilig uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. En is de schakel tussen de werkvloer en het management bij alles wat met veilig werken te maken heeft. De invloed van de Basis Veiligheidskundige op de medewerkers is groot, merkt Monique. “Als iemand mij eerder vroeg waarom we bijvoorbeeld veiligheidsschoenen moeten dragen, liet ik het er vaak bij dat het verplicht is.  Nu kan ik beter uitleggen waarom het verplicht is en waar dat staat. Je merkt dat collega’s zich hierdoor bewuster worden van de regels over veilig werken en daar ook meer naar gaan handelen. Zo zijn we een aanvulling op het veiligheidsbeleid van onze logistieke klanten, waar dit een topprioriteit is.”

 

Excelleren in veilig werken

Monique wil verder leren en hoopt ook de vervolgopleiding Middelbare Veiligheidskunde te gaan doen. “De klanten gaan zelf over de vraag wat veilig werken in hun distributiecentra betekent. Met een diploma Middelbare Veiligheidskunde op zak kunnen we hen hierbij ook gaan helpen en adviseren. Dan nemen we dus echt het voortouw. Vanuit Gom Logistiek willen we excelleren als het om veilig werken gaat. Dan past die rol van adviseur bij ons.”

Meer weten?

een medewerker van Gom Logistiek zit op een schrobzuigmachine en schrobt de vloer in de bedrijfshal

Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met de schoonmaak in jouw logistieke omgeving?

Neem een kijkje op onze pagina: