Op buitenland missie voor het Koninkrijk

Conditiemetingen buiten de gebaande paden

Inspectiewerk is inspectiewerk… Toch? Ja, en nee. De BOEI-inspecties die Facilicom’s Adviseur Onderhoud John van den Berg uitvoerde in januari, waren min of meer ‘business as usual’. Toch was het dit keer anders. Hij had een inspectie-opdracht ver van huis, in het hoge noorden. Niet in Nederland, maar in de hoofdstad van Noorwegen, Oslo. En een paar dagen later inspecteerde John ook installaties, maar een paar honderd kilometer oostelijk in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Hoe heeft hij deze ‘buitenlandse missie’ ervaren?

 “De opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) om de ambassadegebouwen en residenties in Noorwegen en Litouwen te inspecteren lag er al een tijdje. De uitvoering was uitgesteld vanwege de coronapandemie. Toen in ons team de vraag werd gesteld wie interesse heeft in de opdracht, heb ik meteen mijn hand opgestoken. Inspecteren in het buitenland doe je immers niet elke dag. Interessant om dat ook eens te ervaren.

In januari vertrok ik met een collega voor enkele dagen naar het noorden. Hij nam het bouwkundige inspectiewerk voor zijn rekening. Mijn verantwoordelijkheid waren de disciplines werktuigbouwkundig en elektrotechnische installaties. We zijn beiden RVB-BOEI-gecertificeerd en inspecteerden volgens deze methodiek.

Ambasade Oslo en residentie Vilnius

BOEI-inspecties in het hoge noorden, bij de ambassade in Oslo (links) en de residentie in Vilnius.

We werden in Noorwegen en Litouwen heel hartelijk en gastvrij ontvangen. Zowel in Oslo als later in Vilnius verbleven we in goede, comfortabele hotels. En in beide steden stond ons een auto met chauffeur ter beschikking die ons van het hotel naar de locaties bracht die geïnspecteerd moesten worden. Ik vond het ook heel sympathiek dat de ambassadeurs van Noorwegen en Litouwen een moment vrijmaakten om koffie met ons te drinken.

De installaties die ik inspecteerde in Oslo en Vilnius verschilden niet veel van de Nederlandse installaties. Het viel me wel op dat je in Noorwegen vrijwel geen zonnepanelen tegenkomt. Dat heeft twee redenen. Sneeuwval beperkt de effectiviteit van zonnepanelen in de koude maanden en de Noren hebben al een relatief groot aanbod groene stroom die opgewekt wordt in waterkrachtcentrales en met windmolens.

Binnenstad van Oslo en Vilnius

Er was kort tijd om Oslo en Vilnius te verkennen, twee mooie steden.

Qua werk hadden we tamelijk volle agenda’s. Veel tijd om Oslo en Vilnius te verkennen was er daarom niet. Tussendoor hebben we natuurlijk wel wat gezien. Het zijn beide leuke, prettige steden. Oslo heeft een mix van historische en moderne gebouwen. Een vriendelijke stad, ook door de vele kleurrijke huizen, met een kleinschalig karakter. Vilnius is ook een prachtige stad, met een mooie oude binnenstad met smalle straatjes.

Voor het inspecteren van ambassades  en residenties werken we samen met Donker Inspecties. De opdracht voor BZ is een project van Donker Inspecties waar wij in participeren. We hebben een goede band met dit bedrijf. Donker Inspecties schakelt  ons in voor projecten en omgekeerd huren wij deze inspectiespecialist in voor opdrachten die wij hebben verworven. In het kader van deze opdracht moeten er in andere landen meer ambassades geïnspecteerd worden. Uit mijn verhaal kun je opmaken dat het buitenlands inspectiewerk mij erg goed is bevallen. Dus wat mij betreft is uitzending naar het buitenland zeker voor herhaling vatbaar.”