Gom start derde praktijkleerlocatie op de EUR: “We dragen echt ons steentje bij aan social return”

Na de praktijkleerlocaties bij de SVB en TU Delft is Gom een derde praktijkleerlocatie gestart: ditmaal op de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR). Iedereen die kan en wil werken, verdient een plek binnen Gom. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daisy van den Ouden, Campusmanager Gom Onderwijs, Ismeta Dogic, Jobcoach bij Buitengewoon, en Sanjeev Kumar, oud-kandidaat van het Praktijk-leren project, vertellen hoe deze derde locatie tot stand kwam.

Sinds 1 januari 2022 is Gom verantwoordelijk voor het hele schoonmaakcontract van de EUR. Het Praktijk-leren project is een samenwerking van Gom Onderwijs, de gemeente Rotterdam en Buitengewoon. Buitengewoon is een sociale onderneming die, net als Gom, valt onder Facilicom Group. Buitengewoon zorgt voor kandidaten en jobcoaches. Samen zetten wij ons in om duurzame arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

portretfoto van Daisy van den Ouden van Gom

“Het is een heel grote opdrachtgever, dus dat maakt het aantrekkelijk om een praktijkleerlocatie op te zetten.”, stelt Daisy. “De kandidaten komen eerst bij ons op gesprek en als het klikt, gaan zij voor een proefplaatsing van acht weken via ons aan de slag op de campus van de EUR. Gedurende deze periode helpen we de medewerkers om weer werkfit te worden, met als streven: terugkeren op de arbeidsmarkt en een contract bij Gom.”

Begeleiding door objectleiders en jobcoaches

De medewerkers zijn allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: zoals statushouders, arbeidsbeperkten en mensen die langdurig in een uitkering zitten. Daisy: “We hebben vijf objectleiders voorbereid om als praktijkcoach te fungeren. De objectleiders/praktijkcoaches begeleiden de medewerkers door verschillende fases. We beginnen bij de basis en gaan steeds een stapje verder. Zij leren alles van het schoonmaakvak: van hoe je ergonomisch werkt tot het sociale aspect van het werk.”

Een jobcoach komt wekelijks naar de campus en voert gesprekken met de medewerkers. Dit zijn zowel evaluatiegesprekken als eindgesprekken. Daisy: “Mijn rol is vooral te zorgen voor de connectie tussen een objectleider en een jobcoach. Als iets niet goed loopt, kunnen ze naar mij toe komen. Maar meestal is dat niet nodig en lossen ze het zelf op.”

 

Goede band

Een van de jobcoaches die de medewerkers op de universiteit begeleidt, is Ismeta: “Ik begeleid en help mensen naar hun werk toe. In de proefplaatsing van acht weken voer ik elke week coachingsgesprekken met ze op de campus. We hebben het naast het werk ook over persoonlijke doelen. Ik begeleid ze tot het moment dat ze een contract binnen Gom krijgen. Ik vind het belangrijk om te investeren in een goede band met mijn kandidaat, zodat ik weet waar hij of zij behoefte aan heeft en daar op in kan spelen. Dan zie ik ze echt opbloeien, werkfit worden én blijven.”

2 medewerkers van Gom Onderwijs maken het auditorium schoon, de een stofzuigt de ander maakt de stoelen schoon

EUR perfecte plek

De objectleiders sturen het werkend personeel aan in de verschillende gebouwen op de campus. Zij zijn het aanspreekpunt voor de klant en voor de medewerkers. De EUR heeft een enorme campus met meerdere objectleiders en voorlieden, er is dus veel coaching op de werkvloer aanwezig. Ismeta concludeert: “Dat maakt de EUR eigenlijk een perfecte plek als praktijkleerlocatie.”

 

Baan binnen Gom

Inmiddels is de derde groep kandidaten begonnen op de EUR. Het is een succes, vindt Daisy. “Van de eerste twee groepen, in totaal zeven kandidaten, hebben vier kandidaten een baan gekregen binnen Gom. Twee van hen werken nu nog op de EUR en de andere twee ergens anders binnen Gom. Dat maakt me trots, we kunnen dus echt ons steentje bijdragen aan social return.”

Uitzicht op vaste baan

een man in werkkleding van Gom kijkt lachend in de camera

Sanjeev Kumar (55) uit India is ongeveer 20 jaar geleden naar Nederland gekomen. Via de gemeente Rotterdam kwam hij bij Gom terecht. Via deze praktijkleerlocatie heeft hij inmiddels een baan voor 25 uur per week als schoonmaker op de EUR: “De proeftijd ging heel goed en ik vond het leuk. Ik heb van alles geleerd: over het schoonmaken en het gebruik van machines, maar ook over samenwerken. Ik heb heel leuke collega’s.

Gisteren ben ik trouwens begonnen met de vloerenopleiding. Die volg ik iedere maandag, vijf weken lang. In oktober is het examen. Ik leer hoe je vloeren schoonmaakt, met welke producten en met welke machines bijvoorbeeld. Ik heb het in mijn werk heel erg naar mijn zin en ik vind de opleiding erg leuk.”

Divers personeelsbestand

Naast social return, dragen de praktijkleerlocaties bij de EUR en de andere klanten van Gom bij aan een divers personeelsbestand. Daisy: “Ik vind dat iedereen een plek in deze samenleving verdient. Dit is een goede route voor een kandidaat om stap voor stap weer aan het werk te kunnen. Ik vind het heel logisch dat wij vanuit Gom hierin dus investeren. Kandidaten behalen zo een schoonmaakdiploma en krijgen weer een baan. Ik ben er trots op dat wij daaraan kunnen bijdragen.”

 

Lees meer over inclusiviteit bij Gom