Gom Onderwijs maakt zelfs buiten spelen leuker

De kinderen op basisschool De Hoeksteen in Heerenveen gaan tegenwoordig met nóg meer plezier naar school. Of eigenlijk naar het schoolplein. Dat is compleet opnieuw ingericht, om het ‘natuurlijk spelen’ van kinderen te stimuleren. Veel sponsors hebben bijgedragen aan de herinrichting van het plein. Ook Gom, schoonmaakpartner van de Hoeksteen, doneerde een bedrag.

Het project begon al in 2016, vertelt Mathijs Rutten, lid van de ouderraad van basisschool De Hoeksteen. ‘Er moest wat gebeuren op het plein. De zandbak was versleten, het speeltoestel was aan vervanging toe. De vraag was: vervangen we alles één op één of kijken we op een andere manier naar het schoolplein? Kunnen we het niet uitdagender maken?’ Met die insteek werd de herinrichting omgedoopt tot het project Natuurlijk Spelen, een manier om kinderen te prikkelen hun eigen fantasie te gebruiken.

Twee fasen

Het plan werd in twee fasen aangepakt. Aan de voorkant van de school kwamen twee pannaveldjes te liggen, samen met een buitenlokaal, een moestuintje en een bloementuin. Voor de achterkant van de school kregen de kinderen een bedrag van 10.000 euro, als winnaars van een ontwerpwedstrijd van het FIKS en de provincie. Via subsidies en acties kwam er nog 12.500 euro op tafel. Met dit geld werden een wilgentunnel en een ontdekkingspad gemaakt. Maar toen ontbrak er nog iets: groene borders, liefst ecologisch. Gom was een van de leveranciers van de school die enthousiast ‘ja’ zeiden om het groen sponsoren. In de twee borders staan vlinderstruiken en boomstronken, bedoeld om schimmels en beestjes te huisvesten.

‘Mooi gezamenlijk project’

Mathijs: ‘Fantastisch dat kinderen nu op hun eigen schoolplein beestjes kunnen zoeken en ontdekken. Normaal moesten ze altijd naar het bos. Nu haal je dit soort aspecten naar school toe, uiteraard gekoppeld aan de theorieles in de klas. Er is nu ook een juf die het moestuintje en het groen op het plein heeft geadopteerd. Zij zorgt dat er bloemen worden geplant. Echt heel mooi om te zien dat dit een gezamenlijk project is geworden.’