Gom maakt al bijna kwart eeuw schoon bij Agrifirm

Al 23 jaar maakt Gom schoon bij landbouwcoöperatie Agrifirm. Eerst als een van meerdere schoonmaakbedrijven, sinds 2014 alleen nog samen met Kleentec. Eelke Koehoorn, klantmanager bij Gom Offices, en Henk Deuring, teamleider facilitaire zaken bij Agrifirm, waren er vanaf het begin bij. Wat volgens hen al die tijd de bindende factor was? Voor beide bedrijven staat de schoonmaakmedewerker centraal. En dat draagt bij aan een kwalitatief goede dienstverlening.

Het hoofdkantoor van opdrachtgever Agrifirm gezien vanaf de buitenkant.

Agrifirm, een coöperatie waarin bijna 10.000 boeren en telers hun inkoopkracht hebben gebundeld, levert aan haar leden onder andere veevoer, zaaizaden en meststoffen. Het veevoer wordt gemaakt op zes productielocaties in Nederland. Behalve het hoofdkantoor van Agrifirm in Apeldoorn, maakt Gom ook de kantoorruimtes, gangen, was- en kleedruimtes en regelkamers op die productielocaties schoon. En op veel van die locaties doet Gom ook de glasbewassing. “Dat maakt het tot een heel gevarieerd contract”, vertelt Eelke. De gespecialiseerde reiniging van de productieruimten is in handen van Kleentec, dat ook onderdeel is van Facilicom Group.

Geen tender nodig

De samenwerking begon klein. Vanaf 1 januari 1999 maakte Gom een aantal panden van Agrifirm schoon, waaronder het toenmalige hoofdkantoor in Meppel. Maar het contract werd steeds verder uitgebreid en sinds 2014 is Gom, naast Kleentec, de enige schoonmaakpartner op de meer dan twintig locaties van Agrifirm in Nederland. Dat jaar schreef Agrifirm met hulp van adviesbureau Atir een tender uit, die door Gom werd gewonnen. “Gom was niet de goedkoopste”, vertelt Henk, “maar ze wekten bij ons wel het meeste vertrouwen en kwamen ook met de meest realistische begroting.” Er werd een resultaatgericht contract afgesloten. Toen dat contract vorig jaar ten einde liep, koos Agrifirm ervoor om niet weer een tender uit te schrijven, maar om Atir alleen te vragen om de nieuwe aanbieding van Gom aan de markt te toetsen. De reden om de concurrentie buiten beschouwing te laten? Alle Agrifirm-locaties gaven aan dat ze tevreden zijn met de schoonmaakkwaliteit van Gom.

Foto van dame met bril die schoonmaakt in een bedrijfsrestaurant terwijl ze naar de camera kijkt

Een transparant contract

De samenwerking verliep niet altijd alleen maar soepel. Door personeelswisselingen aan de kant van Gom, ging er de afgelopen jaren weleens iets mis in de communicatie. Alle reden dus om tegen het einde van dat oude contract met elkaar in gesprek te gaan en over en weer verwachtingen uit te spreken. Die gesprekken resulteerden in een inspanningscontract dat Agrifirm de transparantie geeft waar het om vraagt. Eelke: “We leveren als vanouds kwaliteit, maar de leerpunten uit het verleden hebben we wel verwerkt in het nieuwe contract.” Onder het nieuwe contract gaat Gom onder andere werken met duidelijke en controleerbare ruimtestaten per locatie, waarin nauwkeurig wordt bijgehouden wat er in welke ruimte is gedaan en hoeveel inspanning dat heeft gekost. En de communicatie tussen de Agrifirm-locaties, Gom-rayonleiders en de schoonmakers over het gebruik van de afzonderlijke ruimtes wordt geïntensiveerd en verbeterd. Het nieuwe contract vormt zo een solide basis voor een succesvolle verdere samenwerking waarin we continu blijven verbeteren.

“We verwachten dat Gom het gaat waarmaken.”

Henk Deuring - Agrifirm

Werkgeluk schoonmaakmedewerkers is de basis

In het nieuwe contract staat dat we elk jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren. Want Gom en Agrifirm zijn het roerend eens: de schoonmaakmedewerker staat centraal. Eelke: “Het siert Agrifirm dat de schoonmaakmedewerkers voor hen altijd op de eerste plaats staan. Ze wilden ook niet dat de aanpassing van het contract van invloed zou zijn op hun inzet.” Het nieuwe samenwerkingscontract zal er dan ook niet voor zorgen dat de contracten van de medewerkers worden aangepast. Hun werkgeluk staat voorop, dus het kan hooguit gebeuren dat ze eens een keer op een andere locatie werken. Henk: “Mensen zijn ons belangrijkste goed, in dit geval de schoonmakers. En de verantwoordelijkheid voor het welzijn van die mensen, hun werkgeluk, dragen we samen. Daar hebben we als Agrifirm en Gom vanaf het begin ook samen naar gehandeld.”

 

Lees hier meer over Gom Offices