Gebouwbeheer slimmer en efficiënter

Breijer - onderdeel van Facilicom Solutions - lanceert een bluebot met 'Artificial Intelligence', die gebouwbeheersystemen steeds nauwkeurig afstemt op actuele situaties. Met als resultaten: een lager energieverbruik en een gezonder binnenklimaat, tegen minder kosten.

"Dankzij 'Artificial Intelligence'(AI) zorgt de bluebot er zelfstandig voor dat gebouwbeheersystemen (GBS) optimaal zijn ingesteld. Daarmee vermindert het energieverbruik en verbetert het comfort", vertelt Michel Maassen, teamleider gebouwautomatisering bij Breijer, totaalaanbieder van technische dienstverlening binnen Facilicom Solutions.

Van AI naar GBS

Aan een GBS, die alle klimaatinstallaties in een pand aanstuurt, wordt steeds meer apparatuur aangesloten. De bluebot haalt data uit het GBS en eventuele andere relevante systemen in een gebouw en combineert deze in een digitale leeromgeving met grote hoeveelheden gegevens over bijvoorbeeld weersomstandigheden. Na de data-analyse voert de bluebot automatisch verbeteringen door in het GBS.

Maassen: "Elk gebouw is anders en reageert op een eigen manier op veranderingen in bijvoorbeeld het weer en de aanwezigheid van personen. De bluebot leert het gebouw met behulp van machine en 'deep learning' tot in detail kennen, om vervolgens het GBS perfect afgestemd te krijgen op de specificaties van het gebouw en de actuele omstandigheden in de omgeving."

Uniek is dat de bluebot inzetbaar is zonder dat er een nieuw GBS hoeft te worden geplaatst of andere grote aanpassingen aan het systeem en gebouw nodig zijn.

Blue bot en Artificial Intelligence bij Energiemanagement.

Minder energieverbruik, meer comfort

Door de optimale instelling van het GBS maakt de bluebot forse energiebesparingen mogelijk. Bijvoorbeeld door het verbruik van energie en gas voor verwarming en de vraag naar koeling te verminderen. Een eerste pilot in het hoofdkantoor van Breijer in Rotterdam heeft laten zien dat er kostenbesparingen van tienduizenden euro's per jaar mogelijk zijn.

Daarnaast levert de inzet van de bluebot een bijdrage aan een gezond binnenklimaat. Maassen: "We kunnen bijvoorbeeld tijdig signaleren dat er een storing is opgetreden in de luchtbehandelingssystemen of dat filters dreigen te vervuilen." Verder helpt de bluebot om zicht te houden op de energieprestaties van een GBS en tijdig te bepalen wanneer bijsturing of zelfs vervanging van systemen en installaties rendabel is.

Gebouwbeheer op afstand naar een hoger niveau

De bluebot sluit aan bij de ambitie van Breijer om gebouwbeheer en energiemanagement op afstand naar een hoger niveau te tillen. De technische experts maken gebruik van de nieuwste inzichten uit 'data analytics' om software, systemen en tools te ontwikkelen om bijvoorbeeld de energie-efficiency van systemen te verbeteren en de effectiviteit van het beheer en onderhoud te vergroten. Op termijn wordt zelfs 'predictive maintenance' mogelijk, waarbij storingen en loze meldingen van installaties worden voorkomen.

"Gebouwbeheersystemen en klimaatinstallaties worden steeds complexer en de vraag naar onze specialistische expertise neemt toe", vertelt Maassen. "Onze verbinding op afstand geeft continu inzicht in het functioneren van een gebouw - en met behulp van AI kunnen we tijdig anticiperen op storingen en sneller optreden bij meldingen. Dat leidt tot beter gebouwbeheer, tegen lagere kosten."

Ook minder energieverbruik voor uw pand en meer comfort?

Neem contact op - met Breijer