Energieprestatieindicatoren besparen kosten door effectiever onderhoud

De door de European Energy Efficiency Directive (EED) verplichte energieprestatie indicatoren (EnPI) zijn bedoeld voor het bewaken van de effectiviteit van installaties. Zo zal een EnPI van een warmtepomp de Coëfficiënt Of Performance (COP) waarde bewaken waardoor Facilicom Energiemanagement een lager rendement van de warmtepomp vroegtijdig signaleert, maar kan met een goed opgestelde meting meer toegevoegde waarde realiseren.

Als een elektrisch toestel geleidelijk meer energie gaat verbruiken bij gelijkblijvende prestaties betekent dit vaak dat er sprake is van een technische slijtage. Op termijn resulteert zo'n slijtage in een storing. Door de meting te evalueren en vast te stellen bij welke meetwaarde (empirische vaststelling) de slijtage overgaat in een storing kan Breijer storingsonderhoud omzetten in preventief onderhoud en kan zij onverwachte stilstand voorkomen. Het spreekt voor zich dat gepland onderhoud prettiger is voor de klant, lagere kosten met zich meebrengt en mogelijke synergie met andere werkzaamheden.

Facilicom Energiemanagement kan met haar software helpen met het opzetten van de vereiste EnPI's en modelberekeningen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen en gelijktijdig kijken of onderhoudsbesparingen haalbaar en realistisch zijn.