Cultuurpodium 't Spectrum klaar voor toekomst

In het Brabantse Schijndel transformeerde de bibliotheek recent tot een multifunctionele ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Met de opening van 't Spectrum Cultureel Centrum Schijndel heeft het levendige stadshart er ook een hypermoderne theaterzaal bij. Breijer, onderdeel van Facilicom, hielp mee in het creëren van deze inspirerende plek. Hiermee is het centrum klaar voor de toekomst.

De jonge gemeente Meierijstad verbindt drie kernen in het oosten van Brabant: Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Liefhebbers van theater, film en muziek kunnen sinds kort terecht op een nieuwe locatie in Schijndel. Eerder dit jaar opende in de voormalige bibliotheek namelijk 't Spectrum Cultureel Centrum Schijndel, een ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers met maar liefst zes cultuurpodia.

In de zalen van 't Spectrum vinden theatervoorstellingen, lezingen, filmvertoningen, concerten en andere culturele evenementen plaats. Daarnaast kunnen bedrijven, instellingen en verenigingen de ruimten huren voor events en meetings. Bovendien huisvest 't Spectrum een aantal publieke diensten en voorzieningen. Bijvoorbeeld buurtzorg, het sociale wijkteam, Vluchtelingenwerk en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking.

't Spectrum theater Schijndel

Voor én achter de schermen

De trots van Berry Franssen, directeur van 't Spectrum, is de Podiumzaal: “De ultramoderne theaterruimte illustreert de ambitie van 't Spectrum om een inspirerende ontmoetingsplek te zijn voor bewoners en bezoekers." Deze uitdaging sluit naadloos aan bij de missie van Breijer om samen te werken aan een inspirerende leefomgeving voor iedereen. 't Spectrum en Breijer werken dan ook al jarenlang samen. "Wat ik erg waardeer is niet alleen onze gedeelde doelstellingen voor inspirerende omgevingen, maar ook dat we altijd snel kunnen schakelen en dat er altijd mensen van Breijer klaarstaan als er hier iets is."

Met een totale oppervlakte van 345 vierkante meter is de Podiumzaal in 't Spectrum het kloppende hart van de multifunctionele accommodatie. De indrukwekkende tribune is voorzien van 242 stijlvolle en comfortabele theaterstoelen. Ook achter de schermen is de Podiumzaal een hoogstandje. Licht, geluid en projectie zijn ontwikkeld volgens de nieuwste inzichten. Het team van Breijer klaarde deze klus van begin tot einde. Van de zaalverlichting en noodverlichting tot het brandmeldsysteem en de centraal bedienbare screens.

't Spectrum theater Schijndel.

Het DALI-protocol wordt in 't Spectrum ingezet voor de besturing van de verlichting. Met deze standaard (kort voor Digital Addressing Lighting Interface) zijn de verschillende onderdelen van de verlichtingsinstallaties gemakkelijk te monitoren en controleren. Daardoor kunnen bijvoorbeeld lampen alleen aangaan als dat nodig is, wat energiebesparing oplevert. KNX, de wereldwijd erkende standaard voor gebouwautomatisering, zorgt ervoor dat alle componenten van de installaties in het pand onderling op betrouwbare wijze zijn gekoppeld.

Van virtual reality ontwerp tot energiebesparende applicaties

"In de zaal zitten drie zones, waarvan de verlichting afzonderlijk bediend kan worden", vertelt projectleider Bert van der Heijden van Breijer. "Ons 3D-ontwerp maakte het mogelijk om al in een vroege fase een goede indruk te krijgen van de eindresultaten. In de bouwfase konden we met virtual reality brillen door de ruimte lopen. Op die manier konden we gezamenlijk goed bepalen hoe de verschillende opties voor verlichting eruit zien."

Innovatieve technieken speelden niet alleen een rol in het ontwerpproces. De ultramoderne installaties in 't Spectrum zijn onderling verbonden met systemen, zoals DALI en KNX. "De innovatieve systemen leveren daadwerkelijk meerwaarde voor de klant. De applicaties verminderen energieverbruik - en dus kosten - in het gebruik en onderhoud" vertelt Van der Heijden.

Uitvoerbaarheid centraal

Breijer leverde 't Spectrum naast een praktisch plan voor de verlichting en elektra ook expertise bij de zaalinrichting. Van der Heijden en zijn collega's waren actieve deelnemers aan de bouwgroep, waarin onder andere architecten en decorbouwers samenwerken aan de optimale oplossingen voor de transformatie van 't Spectrum. "Het dak en de wanden van de Podiumzaal zijn bijvoorbeeld zodanig ontworpen dat er een ideale akoestiek is voor zowel orkesten, toneelstukken als bioscoopvoorstellingen."

Zo'n slimme oplossing voor de dagelijkse praktijk is kenmerkend voor de aanpak van Breijer, vindt Van der Heijden. "Onze ervaren adviseurs en gespecialiseerde technici hebben een no-nonsensementaliteit en houden altijd de uitvoerbaarheid van technische innovaties in het oog.” Franssen vult aan: "Natuurlijk waren onze ontwerpplannen en ambities voor de theaterzaal heel belangrijk. Maar alleen met een scherp oog voor de praktische uitvoering kom je uiteindelijk tot de prachtige resultaten die we nu samen hebben gerealiseerd."

Geïnteresseerd in een projectmatige aanpak van uw theater of gebouw?

Neem contact op - met Breijer