Capelle aan den IJssel

Achtergrondinformatie

Facilicom Solutions werkt al een aantal jaren voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Voor de stad met ruim 66.000 inwoners hebben we in het verleden meerjarenonderhoudsplannen opgesteld voor ongeveer zestig gemeentelijke objecten. Via een aanbesteding selecteerde Capelle aan den IJssel Facilicom Solutions nu voor het maken van een duurzame variant, het DJMOP. Voor deze objecten had de opdrachtgever al een energieonderzoek laten uitvoeren door een externe partner. Capelle aan den IJssel heeft een hoge duurzaamheidsambitie. De gemeente wil in het jaar 2050 al het vastgoed energieneutraal hebben.

Uitdagingen van het project

Gemeenten hebben er niet altijd goed zicht op hoe zij hun duurzame ambities kunnen doorvertalen naar het vastgoedbezit. In de praktijk zijn verantwoordelijkheden binnen gemeentelijke organisaties nogal eens verdeeld over aparte afdelingen voor onderhoud, strategisch vastgoedbeheer en huisvesting. Aan Facilicom Solutions de vraag om als ‘spin in het web’ die verschillende werelden bij elkaar te brengen en een inschatting te geven van de financiële haalbaarheid om de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Welke oplossingen reiken we aan?

Facilicom Solutions is voor een herinspectie langs het totale gemeentelijke bezit gegaan om het bestaande meerjarenonderhoudsplan te actualiseren. De conditiemeting is uitgevoerd op basis van de NEN 2767-normering. Vervolgens zijn de uitkomsten van het externe energieonderzoek geïmplementeerd in het MJOP, met een duurzaam MJOP als uitkomst.

Tot welk resultaat komen we?

Facilicom Solutions heeft een duurzaam meerjarenonderhoudsplan opgeleverd dat de gemeente inzicht geeft in de de staat van het vastgoedbezit in relatie tot de duurzaamheidsambitie. In het DJMOP geven we praktische suggesties voor verduurzaming en signaleren we kansen en bedreigingen om te investeren. Ook krijgt de gemeente een grove inschatting van de kosten die gemoeid zijn met de uitvoering.

‘Combineer investeringen in duurzaamheid met al gemaakte reserveringen’

‘De doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn is behoorlijk heftig’, zegt consultant Rishi Sital van Facilicom Solutions. ‘Als panden relatief oud zijn moeten vastgoedbezitters er miljoenen in stoppen om die energieneutraal of gasloos te maken. Qua timing is het wel te doen, maar je loopt tegen de financiering aan. Onze conclusie is dat het voor Capelle aan den IJssel een realistische ambitie is, door de investeringen in duurzaamheid te combineren met de reserveringen die toch al zijn gemaakt voor onderhoud. Door slim geld uit te geven kan de gemeente aan twee doelen tegelijk werken.’

 

Jouw meerjarenonderhoudsplan ook verduurzamen?