9 tips om ook thuis aan de slag te blijven

Facilicom@home

 

Wat we eigenlijk al zagen aankomen, is sinds gisteravond zeker: Nederland krijgt weer ‘huiswerk’. Ook bij Facilicom Group gaan we het werken op kantoor wederom weer zoveel mogelijk vervangen door thuiswerken. We begrijpen dat niet iedereen blij met die maatregel is. Hoe kun je het werken toch nog leuk houden thuis? En hoe blijf je productief? Negen tips van de ervaringsexperts van Facilicom Solutions.1. Dress for success

Niets zo oninspirerend als in je pyjama, nachthemd of trainingsbroek achter de laptop kruipen. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat. Dat heeft meteen te maken met tip 2.2. Hou regelmaat aan

Verleidelijk, nog even blijven liggen. Maar het werkt het beste als je het vaste (kantoor)ritme aanhoudt. Normale tijd opstaan, goed ontbijten en je bent klaar voor je thuiswerkdag. Dit ritme geldt ook voor het afschakelen aan het einde van de werkdag.

3. Plan je pauzes

Thuis heb je géén collega’s bij de koffieautomaat die je even aan de praat houden, maar des te meer afleiding. Blijf gefocust door te werken in blokken. Twee uur achter elkaar bijvoorbeeld als je een doorzetter bent. En ‘beloon’ jezelf daarna met een break, de lunch of haal buiten een frisse neus.

4. Neem een goede stoel

Eventjes een mailtjes sturen vanaf de keukentafel is geen probleem. Maar als je de hele dag op die design-keukenstoel zit, gaat het je opbreken. Dus: ergonomische stoel, bureau op maat, correcte houding. En vergeet de goede verlichting niet.

5. Zoek de rust op

Nee, het kan niet altijd weten we. Maar probeer jezelf even te isoleren van de rest van het gezin als je met meerderen thuis bent. Nu we weer thuis gaan werken, is het misschien verstandig toch eens te kijken of die plek op zolder niet kan worden ingericht voor de CTO (Chief Thuiswerk Officer).

6. Let op je voeding

Goed eten is belangrijk voor je productiviteit. Maar thuis kom je ook al gauw in de verleiding om tussendoor even te snacken of de lunch maar over te slaan. Let erop dat je wel aan je eigen weerstand blijft werken, belangrijk in coronatijd!

7. Zet een muziekje aan

Echt onderzocht: achtergrondmuziek maakt productiever. Het meest productief schijnt klassiek te zijn, maar dan moet het maar net je smaak zijn. Praten op de radio leidt gauw af, dus maak zelf een Spotify-playlist.

8.Videobellen

Heb je een keer een videocall? Voorkom dat je collega’s worden geconfronteerd met een rommelig huis, een rek wasgoed op de achtergrond of uitzicht op de Boeuf Bourguignon op het fornuis. Kies een neutrale achtergrond als het kan. Let daarnaast ook op de ‘ether discipline’ en laat de ander uitpraten voordat je begint.

9. Neem contact op als je vastloopt

We schrijven het nu wel luchtig, maar thuiswerken is niet altijd een pretje. Loop je vast, kun je niet gefocust blijven of heb je moeite met je structuur, bespreek het dan met je eigen collega’s. Jij bent namelijk de enige niet die werken in huis lastig vindt.