70.000ste diploma basisvakopleiding voor Gom-medewerker

Annabel Amers van Gom mag zich officieel de 70.000ste schoonmaakmedewerker noemen die het BOS-diploma heeft behaald. Het was een feestje waard tijdens de uitreiking van de diploma’s aan Annabel en haar mede-cursisten van Gom, in het bedrijfsrestaurant van het Schiedamse hoofdkantoor. Met ruim 4.000 gediplomeerden is Gom een van de ‘grootafnemers’ van het diploma basisvakopleidingen. Het geeft aan hoeveel belang Gom hecht aan goede opleidingen. Niet toevallig hebben ook de aanstaande algemeen directeur Olivier Laméris en HR-directeur Marjolein Reijs het diploma behaald.

Het basisdiploma bestaat sinds 2012. Het RAS-Examenbureau neemt het officiële examen af. Vooral de laatste jaren zit de groei in het aantal gediplomeerden er flink in. Op 5 juli 2018 werd het 60.000ste diploma uitgereikt. Er is Gom veel aan gelegen om nieuwe medewerkers snel over de juiste papieren te laten beschikken. Dat vraagt weleens overredingskracht, weet Bettie van der Linden, coördinator trainingen, kwaliteit en innovatie. ‘De gemiddelde schoonmaker denkt al gauw: wat een onzin, ik doe dit al tig jaar en ik heb wel meer te doen. Het heeft te maken met een stukje onkunde en onzekerheid. Zeker voor anderstaligen kan een examen spannend en eng zijn. Ook heeft het middenkader niet altijd de juiste tactieken om mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.’

Wet arbeid in balans

Daarom is Gom gestart met een roadshow om het belang van gediplomeerd schoonmaken extra onder de aandacht te brengen. Bettie: ‘Vanaf januari van dit jaar is het ook allemaal wat dwingender geworden, met de Wet arbeid in balans (WAB). Er is een duidelijk criterium gesteld: je hebt binnen zeven maanden je diploma te halen, anders wordt je contract niet omgezet in een contract voor vaste dienst. Dat is een behoorlijke stok achter de deur.’

Accent op ergonomie

In acht jaar tijd heeft de opleiding al de nodige veranderingen ondergaan. ‘De BOS nieuwe stijl is laagdrempeliger. Schoonmakers worden aangemoedigd om mee te doen omdat trainen ook leuk is.’ Ook is er veel meer aandacht voor ergonomie. ‘We hebben te maken met een vergrijzende doelgroep. De gemiddelde leeftijd is aan het oplopen. Als je nog met katoen hebt leren soppen, heb je nooit geleerd dat het microvezeldoekje een heel andere aanpak vraagt. Dan ben je wel bezig met een flinke aanslag op je bewegingsapparaat. Daarom ligt het accent nu veel meer op de juiste werkhouding en een juist gebruik van ergonomische hulpmiddelen.’
 
Ook is sinds kort het theoretisch gedeelte beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks. Cursisten volgen bij Gom hun opleiding op locatie bij een van de opdrachtgevers. Het praktijkgedeelte bestaat uit sanitair- en interieurschoonmaak en het wissen en moppen van vloeren. Daarnaast zijn er tien theorievragen te beantwoorden.

Goed gezelschap

Ook het middenkader wordt enthousiast gemaakt om de praktijktraining te volgen. Ze zijn bij Gom in goed gezelschap: het basisdiploma is al in het bezit van operationeel directeur Olivier Laméris, per 1 april opvolger van algemeen directeur Albert van der Meulen, en HR-directeur Marjolein Reijs.

Cheque

Het was Annabel die diploma nummer 70.000 in ontvangst mocht nemen uit handen van Peter Bannink en Anne Sparidans namens het RAS-Examenbureau en directeur Ellen Dekkers van de Raad voor de Arbeidsverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Uit de groep die in de Schiedamse vestiging examen deed bleek zij de gelukkige. Dat leverde behalve het diploma ook een cheque op voor Annabel. Ook de gehele groep deelde in de feestvreugde: daarnaast was er een geldbedrag van de RAS om ‘gezamenlijk iets leuks te gaan doen’. Namens Gom: alle geslaagden van harte gefeliciteerd!

Bij Gom hebben we - familiebedrijf van oudsher - aandacht voor het welzijn van onze mensen hoog in het vaandel staan. Ook in het moderne schoonmaakbedrijf dat we nu zijn, maken onze mensen nog steeds het verschil. Benieuwd hoe wij dit aanpakken?

Lees meer