Blog | Samen kunnen we het personeelstekort in de zorg aan

Sinds kort zit mijn oma in een verzorgingshuis. Natuurlijk ken ik de personeelstekorten in ziekenhuizen en verpleeghuizen vanuit mijn werk als geen ander. En toch bleef dat altijd een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Maar helaas niet ver-van-oma’s-bed-show, merk ik nu. Een voorbeeld? Haar tijdstip van naar bed gaan wordt niet bepaald door de biologische klok, maar door de drukte op de afdeling. En dan kan het zomaar gebeuren dat ze op een avond anderhalf uur eerder op bed ligt. Moet oma nodig plassen? Tien minuten, een kwartier gaan voorbij voor iemand haar behoedzaam uit de rolstoel kan tillen.

Een verpleegkundige moet op zo’n moment een keuze maken: nog even snel dat bed naar een andere etage brengen of het plasje van oma. Dat snap ik best. En ik weet ook dat het in landen hier niet ver vandaan veel primitiever is gesteld met de zorg. Toch vind ik het schrijnend. Het zal je maar gebeuren: onderdeel van de generatie die Nederland na de oorlog weer op gang heeft gekregen. En dan zo oud moeten worden, zonder de aandacht die je eigenlijk nodig hebt. Ik vind dat je juist in de laatste levensfase nog een bepaalde kwaliteit van leven moet kunnen ervaren.

Daarom ben ik er hartstikke trots op dat we met Gom Zorg een bijdrage gaan leveren aan de kwaliteit van de zorg en het welzijn van mensen: met ons nieuwe initiatief ‘Samen’. Oké, die bijdrage leverden we altijd al. Het belang van hygiëne en een schone omgeving in de zorg is immers niet te onderschatten. Maar met Samen gaan we vanaf 1 oktober een stap verder.

Simonde van de Velde Gom Zorg met bril

Simone van de Velde, business unit directeur Gom Zorg

Veel zaken die niet direct zorggerelateerd zijn kunnen wij overnemen. Logistieke diensten zoals het transport van bedden, een kopje koffie serveren, eten geven, ondersteuning in huiskamers, rolstoelen schoonmaken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal relatief - let op mijn aanhalingstekens - ‘eenvoudige’ taken die nu veel tijd kosten. Tijd die een verpleegkundige veel beter kan besteden aan hetgeen waar hij of zij voor is opgeleid: de eigenlijke zorg voor mensen.

Het is een grote verandering, maar wel één die ons is toevertrouwd. We komen als Gom Zorg vaak al jarenlang over de vloer bij onze opdrachtgevers. Als de sectorspecialist die we zijn, hebben we een grote affiniteit met de zorg. We zien zorgmedewerkers worstelen met hun tijd. En bij sommige zorginstellingen gáán we al een stap verder, door meer te doen dan alleen maar de schoonmaak.

Bovendien hebben we alles wat ervoor nodig is al in eigen huis bij Gom of bij Facilicom Group, onze moederorganisatie. En dat gaat verder dan zorggerelateerde taken. Zorgmedewerkers zijn ook veel tijd kwijt aan facilitaire diensten. Diensten die prima door een huismeester of een handyman kunnen worden uitgevoerd - die hebben we. Voor meer service-achtige taken hebben we weer hosts voorhanden. En met de technologie die er nu al is binnen Facilicom Group, kunnen we ook een rol spelen in nachtzorg. Het is niet één oplossing die we bieden, per situatie is de invulling anders. Daar gaan we per opdrachtgever over in gesprek, we brengen alle taken in kaart.

Ook voor onze eigen medewerkers biedt Samen perspectief. Van een paar uurtjes per dag kan een baan bij Gom Zorg misschien wel een volwaardige baan worden. Daarmee wordt de schoonmaak ineens een heel stuk interessanter op de arbeidsmarkt. En wat een zorgmedewerker misschien minder leuke taken vindt, taken die vooral tijd kosten, vinden onze medewerkers juist wél leuk om erbij te doen.

Samen is dus een mes dat snijdt aan twee kanten. Vooruit, drie: ik onderken ook de commerciële belangen van Gom. Maar bovenal word ik heel blij van innovaties zoals dit. De cijfers die we voorgespiegeld krijgen over personeelstekorten beloven immers weinig goeds: in 2022 komen we al 100 tot 125 duizend mensen tekort. Met Samen kunnen we iets van die druk wegnemen. We doen iets goeds voor hele grote groepen zorgmedewerkers, we zijn bezig voor het welzijn van kwetsbare mensen. Dáárom ben ik zo trots. En als ik binnenkort weer eens op bezoek ga bij oma, en weer zie wat dat personeelstekort met de kwaliteit van de zorg doet, dan geeft het perspectief van Samen mij toch ook een beetje rust!

 

Simone van de Velde
business unit directeur Gom Zorg