Blog | Wat is Nederland toch schoon!

Het is niet eens een dorp, het is een gehucht. Maar jongens wat is Schoonbron, in het Limburgse heuvelland, een mooie plek. En Bourgondisch! Ik ben blij dat ik er niet woon, want met mijn talent voor lekker eten zou het desastreus uitpakken op de weegschaal.

Iedereen van mijn leeftijd kent vast Schoonebeek, omdat er ooit olie gevonden is. Die olie is al lang op maar het mooie van Drenthe is altijd bewaard gebleven. En ga mij nou niet vertellen dat je alleen maar naar Drenthe mag op vertoon van je 65-plus-pas en een e-bike. Prachtprovincie!

Als je van een vestingstadje houdt, heb je ongetwijfeld Schoonhoven weleens ontdekt. En neem meteen dat hele landschap aan de Lek mee als je er toch bent.

Ik maak natuurlijk een grapje met dat schoon, maar er zijn nog zoveel meer ‘schone’ plekken in eigen land. En ik kan het weten, want voor m’n werk kom ik nog weleens ergens. Maar heb ik me nou voor deze blog schaamteloos laten omkopen door het Nederlands Bureau voor Toerisme? Helemaal niet. Had ik geen inspiratie? Ook niet. Ik wil nog altijd een keer aandacht besteden aan onze eerste 100% elektrische bestelbus voor glasbewassing. Ik zou jullie eigenlijk moeten attenderen op het komende webinar over CMR-reiniging. En ik kan terugkijken op de afgelopen weken die niet helemaal standaard waren.

Maar dat doe ik niet. Omdat ik het wil hebben over iets veel belangrijkers: de vakantie waar ik naar uitkijk. Tropenweken waren het bij Gom Specialistische Reiniging. Daarom heeft elke collega die paar vrije weken wel verdiend. Maar wat ik om me heen merk, is dat niet iedereen er evenveel naar uitkijkt als ik doe. Om de doodeenvoudige reden dat ‘we’ dit jaar niet naar Spanje, Frankrijk of Turkije kunnen. Het voelt hier en daar alsof de vakantie door de neus wordt geboord.

Ver weg kunnen we inderdaad niet. Of pas met zware veiligheidsmaatregelen. Maar is vakantie pas vakantie als je eerst drie uur lang opgevouwen in een vliegtuigstoel hebt gezeten? Ik vind van niet. Ook zonder afstanden af te hoeven leggen, kun je afstand nemen van de dagelijkse dingen. Een barbecue in je tuin, met je kinderen naar het bos of met je partner naar een terrasje, dat is óók vakantie. Genieten van je gezin, samen leuke dingen doen dichtbij huis. Even de focus ergens anders op leggen.

Het is gewoon even niet anders. Het coronavirus is er en gaat ook niet zomaar weg. Het dwingt jou en mij om ons leven anders in te richten. Je kunt blijven mopperen over die veranderingen (‘achterlijk gedoe met dat plexiglas scherm tussen jou en mij in de auto’), je kunt ze ook accepteren (‘fijn dat scherm, zo kunnen we tenminste gewoon ons werk blijven doen’). Niet blijven hangen in het gevoel dat je liever ergens anders had gezeten dan in eigen land.

Een land dat trouwens veel mooier is dan veel Nederlanders weten. Een land waar alles volgens de hygiëneregels gaat, het toiletpapier toevallig nét niet is uitverkocht in de plaatselijke supermercado en waar de zon vorig jaar zo enthousiast scheen dat het wel Zuid-Frankrijk leek.

Ja, ik blijf heerlijk thuis. Groeten uit Valkenswaard!

Peter Hoeijmans
business unit directeur Gom Specialistische Reiniging