Eerste student van de Food&i Academy geslaagd

Na een succesvolle proefplaatsing is de eerste deelnemer van de Food&i Academy geslaagd voor de eerste fase van haar opleidingstraject. Het bedrijfshoreca concept, onderdeel van Facilicom, wil met de eigen Academy mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans bieden om naar eigen vermogen aan de slag te gaan in een leuke baan. Dat betekent dat er voor de Rotterdamse Esther die als eerste het traject heeft doorlopen een officieel arbeidscontract klaar ligt. Daarmee start fase 2 van haar opleiding. Binnenkort stroomt ze door naar een uitdagende nieuwe Food&i locatie in de omgeving. Doelstelling van Food&i is om de Academy in de toekomst op te schalen en uit te breiden naar andere grote steden.

Tessa food en i

Foto: Tessa van der Laan - Manager Operations

Het is niet alleen maar de huidige personeelskrapte in de cateringmarkt die Food&i ertoe dwingt mensen op te leiden, zegt operationeel manager Tessa van der Laan. ‘Ja, ook wij kunnen mensen gebruiken. Maar net als geheel Facilicom gaat Food&i voor een inclusieve maatschappij. We hebben de visie om iedereen die wil werken ook een kans te geven. En de Academy past heel goed in het concept van Food&i: we zijn transparant in waar ons eten en drinken vandaan komt, mensen worden bij ons goed betaald, we nemen onze ketenverantwoordelijkheid en we gaan duurzaam om met mensen en met de planeet. Met die Academy kunnen we onze eigen verantwoordelijkheid pakken om mensen te helpen.’

Intensief opleidingstraject

In samenwerking met gemeente Rotterdam en Buitengewoon heeft dat geleid tot een eerste plaatsing op een Food&i-locatie op de Willemswerf, die van Esther. Buitengewoon is de sociaal onderneming die Facilicom Group heeft opgericht om de stap naar de arbeidsmarkt voor mensen eenvoudiger te maken. Zij zijn verantwoordelijk voor de screening van kandidaten die de gemeente aandraagt. Het daadwerkelijke opleidingstraject is intensief, zegt Tessa.

‘We verwachten dat kandidaten gemiddeld zeven maanden tot een jaar nodig hebben om met succes door te stromen naar een vaste baan in de catering. Die tijd is nodig om de kneepjes van het vak te leren onder begeleiding van een eigen praktijkbegeleider en de collega’s op de werkvloer We bekijken per kandidaat wat iemand nodig heeft en wanneer hij of zij klaar is voor de volgende stap. Dat verschilt per persoon.’

Esther proefplaatsing

Twee vliegen in één klap

Esther heeft haar proefplaatsing inmiddels met succes afgerond en Food&i heeft haar een regulier contract aangeboden. Tessa: ‘We hopen dat zij binnenkort naar een vaste plek kan om haar opleiding voort te zetten. Als we een vacature hebben, dan kunnen we die invullen met mensen die we zelf hebben opgeleid. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap.’

De bedoeling is dat meer mensen via Food&i en Buitengewoon de stap zetten naar de arbeidsmarkt. Niet alleen in Rotterdam, ook in andere steden waar Food&i inmiddels actief is.

Met het innovatieve food & beverage concept van Facilicom gaat het de goede kant op, zegt Tessa. ‘Je ziet wel dat mensen nog steeds minder naar kantoor komen. En als ze komen is het vooral om elkaar te ontmoeten. Daar hoort eten en drinken bij. En je ziet dan dat mensen willen dat het goed is. Ook vanuit een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid: waar komen de spullen vandaan? Mensen kijken bewuster naar eten en drinken.’