Specialist in fijnstof verwijderen

Fijnstof komt overal voor en in te hoge concentraties is de stof niet goed, waardoor het belangrijk is om de stof te verminderen of te verwijderen waar mogelijk. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de effectieve reiniging van fijnstof en het uit de lucht halen van deze stof. Dat vraagt echter specifieke expertise die niet ieder schoonmaakbedrijf in huis heeft. Gom Specialistische Reiniging heeft veel ervaring opgebouwd in de omgang met fijnstof en het verwijderen ervan. Voor kantoren, (bedrijfs)gebouwen en werkplaatsen zijn we daarmee de professionele partner in risicomanagement.

Wat is fijnstof en hoe weet je of je het moet verminderen of verwijderen?

Fijnstof is de verzamelnaam voor alle stofdeeltjes die in de lucht voorkomen. Het zijn deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. De grens voor fijnstof ligt bij deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Ook al komt fijnstof van oorsprong voor in de natuur, het is vooral de mens die - voor 80% - verantwoordelijk is voor de uitstoot ervan. Dat gebeurt meestal door verbranding zoals fossiele verbranding en verbranding door motoren in het verkeer, in de industrie en in de landbouw. Roet maakt een heel klein deel uit van fijnstof. Koolstof en koolstofverbindingen in roet veroorzaken echter wel de meeste milieu- en gezondheidsschade. Bovendien blijft ‘menselijke’ fijnstof langer in de lucht hangen. Dankzij de CMR-checklist van Gom Specialistische Reiniging weet je precies of er in jouw bedrijf sprake is van CMR-vervuiling door bijvoorbeeld fijnstof. 

Doe de test en weet precies op welke punten je moet letten om het stof uit de lucht te halen. 

Download de checklist

Ook binnen in gebouwen komt fijnstof voor

Tegenwoordig weten we steeds meer over de schadelijke werking van fijnstof. Zo zijn gemeenten begonnen met het instellen van milieuzones om de verspreiding van fijnstof te verminderen of het te filteren. Ook in kantoren en bedrijfsgebouwen is het belangrijk om het interieur goed schoon te houden en te ontdoen van fijnstof, eventueel door te filteren dankzij een luchtreiniger. Onderzoek laat zien dat door het slijten van vloerbedekking, printen, het dragen van kleding en dergelijke de concentratie fijnstof in gebouwen hoog is. Ophoping van fijnstof komt ook in vrijwel alle werkplaatsen voor, doordat fijnstof zoals houtstof bij onvoldoende afzuiging blijft hangen in de lucht.

Lucht zuiveren én schoonmaken is de oplossing

Niet alleen het zuiveren en filteren van de lucht is een oplossing om de concentratie aan fijnstof te beperken. Ook schoonmaak van kantoren en werkplaatsen is essentieel voor het verwijderen en verminderen van hoge concentraties fijnstof. Door het stof uit de lucht te halen ontstaat een frisse, veilige werkomgeving waar medewerkers gezond blijven. Het is namelijk gebleken dat fijnstof gezondheidsschade kan opleveren als medewerkers in contact komen met fijnstof op horizontale vlakken en op apparatuur. Het fijnstof kan in beweging worden gebracht door bijvoorbeeld het openen van deuren of ventilatie in een ruimte.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Gom Specialistische Reiniging heeft veel ervaring in het reinigen van omgevingen die zijn vervuild door fijnstof. We onderscheiden drie typen schoonmaak om de effecten van fijnstof te verminderen.

Esthetische schoonmaak

Esthetische schoonmaak is een optie om een ruimte schoon en stofvrij te maken. Met deze preventieve werkzaamheden kun je al een groot deel van het risico voorkomen dat medewerkers met fijnstof in aanraking komen.

CMR-reiniging

In sommige omgevingen is alleen preventieve schoonmaak onvoldoende. Denk bijvoorbeeld aan werkplaatsen waar wordt gewerkt aan of met motoren. Hier kan dieselmotoremissie (DME) vrijkomen. In combinatie met vet kan fijnstof zich gaan hechten aan horizontale oppervlakten in werkplaatsen. Het verminderen van fijnstof kan daarna in stand geworden houden dankzij een goede luchtreiniger.

Chroom-6 reiniging

Bij het lassen van roestvast staal of het snijden, zagen en schuren aan metalen oppervlakten kan fijnstof vrijkomen als materialen zijn behandeld met chroom-6. Dit is een carcinogene stof dat makkelijk door de huid wordt opgenomen. Stof dat op een bak blijft liggen, is gevaarlijk voor de gezondheid van medewerkers.

Hoe werkt het reinigen en verwijderen van fijnstof?

Gom Specialistische Reiniging hanteert specifieke werkprogramma’s om elk kantoor, elk bedrijfsgebouw en elke werkplaats op maat te reinigen. In diverse branches zijn bovendien afspraken gemaakt om emissies van CMR-stoffen bij de bron te voorkomen. De aanpak van Gom Specialistische Reiniging maakt het mogelijk om per ruimte een ‘nulpuntsituatie’ te bereiken en door effectieve periodieke schoonmaak het risico aanvaardbaar te houden. Daarnaast is het verstandig om medewerkers inzicht te geven in het omgaan met potentieel gevaarlijke situaties. In samenwerking met Gom Specialistische Reiniging geven we medewerkers praktische voorlichting over het beperken van de risico’s van fijnstof, DME, CMR-stoffen of chroom-6.

Voorlichting

Daarnaast is het verstandig medewerkers inzicht te geven in het omgaan met potentieel gevaarlijke situaties. In samenwerking met jou kan Gom Specialistische Reiniging medewerkers praktisch voorlichten over het beperken van fijnstof, DME, CMR-stoffen of chroom-6.

bronvermelding: www.arboportaal.nl en www.infomil.nl

Neem contact met ons op voor betrouwbaar advies

Wil je meer informatie over het verwijderen van fijnstof of de reiniging van een andere CMR-stof? Laat je gegevens hieronder achter, dan nemen wij spoedig contact met je op. Neem je liever zelf contact op om direct geholpen te worden? Bel dan naar Maxime Dubbeld via 06 20 149 75 96 of stuur een e-mail naar mdubbeld@gom.nl