De werkplek van...Jeanette Jongewaard
‘Het was buiten veertig graden. Dat was geen doen voor de jongens’ ‘Kom, het is een hoop herrie hier. Even een rustiger plekje zoeken.’ Met grote passen loopt Jeanette Jongewaard weg van een van de verpakkingslijnen bij Hilton Food Holland in Zaandam. Achter ons veranderen grote stukken vlees in keurige biefstukjes van 150 gram, die morgen in de schappen van Albert Heijn liggen. Jeanette is verantwoordelijk voor de operationele aansturing van de corveedienst die tussen 05.00 uur en 00.30 uur de klant ondersteunt met allerlei voorkomende taken als lijn-ombouw, afval afvoer, kuipenwas, verzorging van de entree, kledingverstrekking et cetera.
‘Ja, het is een dynamische en drukke omgeving’, introduceert Jeanette zonder omhaal van woorden haar werkomgeving. Een omgeving van continu draaiende machines, slagerspersoneel in witte jassen met mondkapjes voor en haarnetjes op het hoofd. Hier is de Zaanse vier dagen per week te vinden, acht uur per dag. ‘Een echte voorman of voorvrouw is doorgaans nog meer op de werkvloer aanwezig. Ik ben een deel van mijn dag met de randzaken bezig. Een put die verstopt is, kijken of er geen gevaarlijke situaties zijn. We werken hier bijvoorbeeld met vliegtuigtrappen. Daar zitten wieltjes onder, als die niet goed vastzitten loopt onze medewerker de kans dat hij wegglijdt. En dat mag niet hè.’
‘Dit is echt super’
Ze begon in 2005 bij Gom. ‘Daar ben ik gestart in de kantorenschoonmaak, bij KLM Catering Services op Schiphol. Dat heb ik 13 jaar gedaan, totdat dit voorbij kwam. Ik wilde niet meer elke dag om zes uur beginnen. Daarvoor moest ik kwart over vier mijn bed uit. Ik kon hier de de functie van voorvrouw invullen en ondertussen ondersteun ik de objectleider bij voorkomende administratieve taken. Daar haal ik nu heel veel voldoening uit. Ik heb er veel voor moeten bijleren, maar dit is echt super. En het is vlakbij, ik woon in Zaandam. Schiphol was 33 kilometer heen en 33 kilometer terug, met files. Nu is het tien minuutjes rijden.’
Kersttijd
Bij Hilton Food Holland werkt een flinke delegatie van Kleentec. ’s Morgens tien, ’s middags vijf en in de nachturen +/- 25 medewerkers. Jeanette: ‘Moet je in de voorbereidende kersttijd eens komen. Dan heb je nog meer mensen nodig. Dan moet al het vlees voor de kerstdagen worden klaargemaakt en komen er nog meer lijnen bij.’ Het proces begint bij grote stukken vlees die nog met de hand worden afgesneden, waarna het proces grotendeels automatisch een vervolg krijgt.
Heel goede ploeg
Het reinigen van een lijn overdag moet heel snel gebeuren in verband met de continuïteit van het productieproces. ‘Je hebt weinig tijd. Maar de jongens zijn daar heel goed in. Ik heb een hele goede ploeg. Vaste medewerkers, maar ook altijd wel een paar uitzendkrachten. Die heb je gewoon nodig. Die hebben minder ervaring en lopen bijvoorbeeld langs de lijnen om alles op te rapen wat eraf valt. Zwaar werk.’
Donderdagmiddag naar huis
De Kleentec-voorvrouw is niet te beroerd om een handje te helpen. ‘Van de zomer was een automatische deur naar de afvalpers kapot. De afvalzakken moesten toen via een trapje handmatig in die container worden gegooid, in de volle zon. Het was buiten veertig graden. Dat was geen doen voor de jongens. Dan doe ik ook wat ik kan. Ik ben altijd blij als ik donderdagmiddag weer naar huis kan. Ik weet wel, ik ben niet aan het reinigen, maar je bent wel de hele dag in touw. Dat geeft niks hoor, want daardoor gaan de dagen juist lekker snel.’
En toch wil ze het niet missen. ‘Echt zwaar is het voor mij niet. En ik vind het gewoon leuk. Ik heb kind noch kraai thuis, ik ben veel liever lekker aan het werk. Ik heb een gouwe ploeg, ik heb leuke collega’s. Je bent onder de mensen, je praat eens met iemand. Aansturen van medewerkers doe ik graag, de ene keer wat strenger dan de andere keer, maar nooit op de man zelf, gaat altijd over het leveren van kwaliteit aan de klant. Ja, dat hoort erbij, dat moet ik ook eerlijk zeggen. Maar ik zeg altijd: ik behandel iemand zoals ik zelf ook behandeld wil worden.’
Zelf is ze geen vegetariër. Met een lachend gezicht: ‘Welnee! We mogen elke week een tassie van Hilton Food Holland mee naar huis nemen. Met biefstuk, entrecote, ossenhaas, gehakt, worst, speklapjes, dat soort dingen. De inhoud is elke week verschillend. Lekker hoor!’
Ook op zoek naar een leuke werkplek?
Ben je ook op zoek naar een leuke werkplek? Kijk dan op onze vacaturesite:
Werken bij Gom