Circulariteit

In de circulaire economie is afval nooit meer een eindproduct, maar het beginstadium van iets nieuws. Dat is een even uitdagend als technisch complex uitgangspunt. Het vraagt veel creativiteit om afval te verwaarden. Iets waar de industrie nog veel research en development in moet investeren. Het vraagt ook overtuiging: de overtuiging dat ‘cradle to cradle’ de licence to produce voor ondernemingen wordt, of het eigenlijk al is in de visie van Gom. Daarom werken we er hard aan binnen onze MVO-projecten. We zijn nog niet overal even ver als we willen zijn. Maar de eerste ontwikkelingen zijn aansprekend. Ad van Poppel vertelt er graag over.

Ecologische reinigingsmiddelen

Met Ecover, leverancier van schoonmaakmiddelen, investeerden we in de ontwikkeling van twee reinigingsmiddelen op ecologische basis: San Daily en Multi Daily. Het zijn middelen voor dagelijks gebruik, bestemd voor respectievelijk sanitair en interieur en vloeren. Het bijzondere aan de twee reinigers is dat deze alles combineren wat we zoeken in een alternatief:

  • Een middel dat het milieu totaal niet belast.
  • Garant staat voor een professioneel resultaat.
  • En niet leidt tot een verhoging van onze tarieven.
  • De zero-impact van beide middelen is gehonoreerd met het keurmerk Cradle to cradle.

Nieuwe mogelijkheden

Wat met reinigers mogelijk is, moet op kortere of langere mijn ook realiteit zijn voor veel andere producten die we gebruiken. Ook weer in samenwerking met leveranciers onderzoeken we daarom circulaire oplossingen voor schoonmaakmachines, afvalzakken, materiaalwagens, kleding en afvalmanagement.

Afvalscan

Gom Offices heeft vorig jaar een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar duurzame en circulaire concepten die optimaal aansluiten bij de MVO-ambities en doelstellingen van opdrachtgevers. De afvalscan die Gom sinds 2019 aanbiedt bij klanten is hiervan een goed voorbeeld. De praktische tool geeft bedrijven inzicht in de afvalstromen en een advies over manieren om afval optimaal te scheiden en af te voeren. Onder meer het AFAS Circustheater in Scheveningen maakte al gebruik van de afvalscan.

Lees hier meer over de afvalscan

Circulaire materiaalwagens

In de strijd tegen de plasticberg heeft Gom ervoor gekozen voor materiaalwagens die minder belastend zijn voor het milieu. Bij Gom rijden inmiddels 1.200 materiaalwagens rond, die grotendeels bestaan uit gebruikt plastic.

Afgeschreven materiaalwagens worden standaard vervangen door duurzame exemplaren.

Ook de circulariteit in jouw bedrijf bespreken?

Dirk van Hedel

Dirk van Hedel

Business Performance Manager