Winkelcentrum De Struytse Hoeck steeds veiliger

In 2007 ondertekenden samenwerkende partijen het convenant Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Hierin spraken zij af om gezamenlijk een groot aantal maatregelen te treffen om de veiligheid en aantrekkelijkheid van het winkelcentrum te verbeteren. Elke twee jaar wordt een nieuwe meting gedaan. Voor de vierde keer op rij ontvangt de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) een ster voor winkelcentrum De Struytse Hoeck. In totaal kunnen er vijf sterren worden behaald, nog één te gaan dus.

Een vrouw en vijf mannen staan voor het winkelcentrum de Struytse Hoeck met een taart in hun handen om de samenwerking te vieren.

Na de voorgaande audit heeft het winkelgebied verschillende verbeteringen aangebracht. De 4e ster is behaald na een audit door het KIWA, een onafhankelijke instantie, die heeft geconstateerd dat de werkgroep aan alle voorwaarden voldoet.Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen met begeleiding van een KVO-adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Maatregelen

Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en brandpreventie zorgen lokale partijen voor een schoon, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het hele winkelgebied. Het geeft een duidelijk signaal af aan het winkelend publiek, maar ook aan mensen met minder goede bedoelingen.

Keurmerk succesvol

De praktijk heeft inmiddels bewezen dat het KVO succesvol is. Onderzoek wijst uit dat gebieden die volgens de KVO-methodiek samenwerken, zowel subjectief als objectief veiliger worden. In winkelgebieden met een KVO daalt de criminaliteit en stijgt het veiligheidsgevoel van ondernemers, medewerkers en klanten. Hierdoor krijgt het winkelgebied een beter imago. Bovendien verbetert de communicatie tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer. Daarmee is het KVO een van de meest succesvolle voorbeelden van publiek-private samenwerking op het gebied van criminaliteitsbestrijding.De KVO-werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van politie, brandweer, beveiliging, gemeente, Sweco Vastgoedmanagement B.V. (beheerder), de winkeliersvereniging en de vereniging van eigenaren.Burgemeester Milène Junius ontving op 22 maart 2017 van het CCV de 4e ster in de vorm van een tegel die een prominente plaats op het winkelcentrum krijgt.

Dit bericht verscheen eerder op www.groothellevoet.nl.