Thuiswerken is de norm. Daar gaan we weer… of verder?

Het gonsde al dagen in de media, en jawel: “het thuiswerkadvies wordt wederom aangescherpt.” Zo luidde het gisteravond, 2 november 2021, in de persconferentie van Premier Rutte. Maar wat betekent dit? Thuiswerk beïnvloedt jouw organisatie en werk maar ook je medewerkers. Goed om daar weer even een moment bij stil te staan.

Eigen beleving van thuiswerk

Thuiswerken is voor iedereen anders. De één vindt het prettig om juist ongestoord binnen het thuiswerkkantoor meters te maken. De ander mist de sociale connectie, ruimte tot creativiteit of het leren van anderen om zich heen. Hoe staan jij en jouw team daarin? En hoe thuiswerkproof is je thuiswerkplek? Tijd voor een kleine opfriscursus. We zetten de basisprincipes van werken op afstand nog even op een rij.

Zit je lekker?

Om productief te kunnen werken en vitaal de dag door te komen is een goed ingestelde thuiswerkplek van grote waarde. Waar moet je allemaal op letten?

  • Zet de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte,
  • Je onderarmen rusten bij ontspannen schouders op de armlegger van je stoel,
  • Je zit op de juiste stoelhoogte als je benen in een hoek van 90 graden staan,
  • En verwen jezelf tijdens de lunch met een heerlijk broodje of haal buiten een frisse neus op.

Productief aan de slag

Fysieke kantoren worden tot een minimum bezet en digitale omgevingen worden weer geopend. Voor informatiedeling pakken we de telefoon er weer bij of openen we het onlinegesprek via Zoom, Teams en andere digitale vergaderkanalen. Dit werkt, dat weten we ondertussen. Toch is dit weer even wennen na de sociale interactie waar we tijdelijk van mochten proeven. Welke vergader do’s-and-don’ts zetten we in om efficiënt te vergaderen maar toch ook ruimte te behouden voor de sociale connectie?

Blijf in verbinding

Afstand. Het woord zegt het al: we bevinden ons allemaal op een andere locatie. Welke waarde heeft sociale connectie voor jou? En hoe zit dat bij je teamleden? Breng de momenten in kaart waarop je elkaar fysiek zou hebben opgezocht. Hoe vaak komen die voor? Hoe kan je dit alsnog vormgeven? Denk aan een wandeling tijdens je overleg, een quiz als er iets te vieren valt of een digitaal koffiemoment. Het vereist van iedereen een actieve bijdrage om met elkaar in verbinding te blijven. Maak hier afspraken over en zorg dat het hele team betrokken blijft.

Niets nieuws, denk je waarschijnlijk. Dat klopt, we zijn deze situatie al een tijdje gewend. En toch sluipen zaken er zomaar weer even in. Een opfriscursus voor de duurzaamheid van ons werkklimaat kan nooit kwaad. Zo gaat iedereen weer productief, vitaal, verbonden en met een gezonde portie werkgeluk aan de slag.

Advies ‘aan’ huis

Zoekt jouw organisatie nog ondersteuning bij het begeleiden van de optimale thuiswerkplek?
Facilicom@Home kan hierin bijdragen met een totaaloplossing voor de thuiswerkplek. Benieuwd? Lees hier onze aanpak.
Of stel je jezelf nog vragen hoe thuiswerken organisatorisch en strategisch in te richten? Dan kijken we graag samen of hybride werken bij jou past.