Nieuwe branche-organisatie ‘Cyberveilig Nederland’ wil samenleving digitaal weerbaarder maken

Acht cybersecurity dienstverleners nemen het initiatief tot de oprichting van de branche-organisatie Cyberveilig Nederland. Doel van de organisatie is de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten en daarnaast de kwaliteit en transparantie binnen de groeiende cybersecurity sector te verhogen. Computest, Fox-IT, Guardian 360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter hebben daarvoor een overeenkomst gesloten en nodigen andere dienstverleners binnen de sector uit zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Twee mannen schudden elkaar de hand waarop een frame van witte lijnen en connectiepunten worden laten zien met daaroverheen een blauwe waas.

Digitalisering zorgt voor noodzaak aandacht cybersecurity

97,1 procent van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot internet. Nederland behoort daarmee tot de digitale voorhoede binnen Europa. Deze digitalisering brengt grote economische en maatschappelijke kansen met zich mee. Om die kansen te benutten is het noodzakelijk om blijvend vertrouwen te kunnen hebben in onze informatie en informatiesystemen. Meer aandacht voor cybersecurity is daarom geen luxe, maar noodzaak.

Kwaliteit binnen de cybersecuritysector

De grote cyberaanvallen WanaCry en notPetya hebben vorig jaar bijgedragen aan een hardhandige wake-up call ten aanzien van de digitale kwetsbaarheid van Nederlandse organisaties. Mede daardoor merken de initiatiefnemers van Cyberveilig Nederland ook een sterkere vraag naar cybersecurity dienstverlening. Daarbij ontbreekt echter transparantie en een garantie voor kwaliteit. Beide noodzakelijke elementen om het vertrouwen in de sector te waarborgen.“Organisaties hebben inmiddels de keuze uit veel verschillende informatiebeveiligingsdiensten en vinden het lastig om een goede selectie te maken”, aldus Aksel Dorèl, Algemeen Directeur Motiv, “Ook is het een uitdaging om een goede inschatting te kunnen maken van de prijs-kwaliteit verhouding. Het is dus meer dan noodzakelijk dat wij als sector hierin meer transparantie gaan bieden en gezamenlijk goede kwaliteitskeurmerken ontwikkelen.”

Kennis en expertise inzetten in het publieke cybersecuritydebat

Om bij te kunnen dragen aan een digitaal veiliger samenleving, wil Cyberveilig Nederland in gesprek met vertegenwoordigers van de overheid, zoals het Nationaal Cybersecurity Centrum. “Met dit initiatief vertegenwoordigen wij de branche voor het eerst volledig direct, in plaats van indirect zoals bij de diverse platformen en belangenverenigingen momenteel het geval is”, gaat Steven Dondorp, Algemeen Directeur Northwave, verder. “Vanzelfsprekend zullen wij zoveel mogelijk de samenwerking met andere branche-organisaties opzoeken. Met FME zullen wij bijvoorbeeld samenwerken om te komen tot een baseline Veilige Internet of Things voor de technologische industrie.”

Leiding cyberveilig Nederland

De acht initiatiefnemers rekenen erop dat snel meerdere leveranciers zich aansluiten bij Cyberveilig Nederland. Cyberveilig Nederland zal worden geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort Director Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Zij zal worden bijgestaan door Liesbeth Holterman, die hiervoor belangenbehartiger ‘cybersecurity’ is geweest voor ICT en technologie belangenorganisaties en jarenlang voor de overheid in het veiligheidsdomein heeft gewerkt.Meer informatie over de brancevereniging Cyberveilig Nederland vindt u hier.