Flexibiliteit aan de orde van de dag bij gemeente Den Helder

Het portfolio van gebouwen is voor elke gemeente weer anders. Dat geldt dus ook voor de inkoop van schoonmaak. Voor de gemeente Den Helder gaat het om twaalf locaties, waaronder ook gymzalen en een begraafplaats. De begraafplaats valt ook onder ‘gebouwen’, dus zo afgekaderd is het niet. Een aantal vaste krachten van Gom is in de deze gebouwen en zalen actief en diverse andere medewerkers zijn vaak invallers uit de flexpool. Patrick Terwijn, facilitair medewerker bij gemeente Den Helder en verantwoordelijk voor inkoop van schoonmaakdiensten, is ook bode in het gemeentehuis: "Ik sta letterlijk overal met mijn neus bovenop en ik let daarom automatisch extra op de kwaliteit van de schoonmaak. Het is altijd perfect in orde.”

Het stadhuis van Den Helder van de voorkant gezien

Bij een gemeente wordt al snel aan kantoren gedacht. “Ja, die zijn ook heel belangrijk om schoon te hebben. Maar bijvoorbeeld bij ons Gemeentehuis speelt er natuurlijk al meer. Neem als voorbeeld de bruiloft van aanstaande vrijdag. Dan is het ook van belang dat alles er keurig bijstaat.” Jacqueline Feenstra, rayonleidster in Den Helder: “De gemeente doet dat heel goed, op belangrijke plekken uit zichzelf bedenken ‘hee, daar hangt geen wc rolhouder, laten we dat even fixen’.” Patrick: “En Gom denkt daar ook altijd in mee. Dat doen we echt samen."

Representatief

De meest bijzondere en ook locatie waar schoongemaakt moet worden, is bij de begraafplaats. Het gebouw zelf natuurlijk, maar er is ook een opbergruimte voor de groenvoorziening die snel vies wordt. En uiteraard een openbaar toilet. Het is heel belangrijk dat je daar een flexibel en betrokken persoon hebt staan. Iemand die rekening houdt met begrafenissen en het menselijke aspect. Jacqueline: "Ik let wel op wie ik daar heb staan. Het is heel belangrijk dat mensen daar gewoon netjes naar de wc kunnen, maar vooral dat onze medewerker ook respect uitstraalt. En kan aanvoelen wanneer je even zachtjes moet doen. Hetzelfde geldt voor de burgemeesterskamer, die laat je ook niet even door een invaller doen. Ook daar moet een representatief iemand staan, die weet wat daar de eisen zijn.”

 

Bezetting

Wat Patrick vooral fijn vindt in de samenwerking met Gom, is de flexibiliteit. “Aan het begin van de pandemie was het nog best lastig om de ploeg aan flexmedewerkers op orde te krijgen. Maar negen van de tien keer kwam toch altijd het verlossende telefoontje. Soms hebben we een ad hoc aanvraag, dan zitten wij samen met Gom ‘s avonds te bedenken hoe we het op gaan lossen. Als er in deze poule iemand ziek is, is het namelijk meteen klaar met de bezetting, en moet je direct aan de bel trekken.”

Fris

een sleeve wat aangeeft dat de flexplek schoon is, hangt over de bureaustoel, op de achtergrond maakt de schoonmaakster een ander bureau schoon

De schoonmaak is echt altijd goed. Wij lopen nu ook zelf controlerondes. Ik heb eigenlijk nooit wat te klagen. Heel soms zijn er een paar kleine dingetjes, maar bij de gymzalen is het altijd spic en span. Tijdens corona hebben ze daar ook bakjes neer gezet met ontsmettingsmiddel. Overal wordt aan gedacht. Het moet er schoon uitzien. Hier op kantoor hebben we veel flexplekken. Als je daar plaatsneemt wil je eigenlijk niet zien dat er iemand voor jou is geweest. Zo schoon moet het zijn. Hetzelfde geldt op voor de koffieruimtes en de kantines. Als ik ‘s ochtends binnenkom moet het helemaal op orde zijn. Lekker fris aan de dag beginnen.”

Voor alles een oplossing

Gom doet vaak een stapje extra. Zo ruimt niet iedereen van ons team zijn bureau altijd even goed op, waardoor ze daar eigenlijk niet hoeven schoon te maken, maar dat doen ze dan toch. En bijvoorbeeld het gebouw aan de Ambachtsweg heeft een vloer die heel lastig schoon te maken én houden is. Jacqueline heeft daar nu een nieuwe machine geregeld, en nu is het elke dag prachtig schoon! Dat soort dingen worden opgelost, ik hoef er zelf niet over na te denken. Ideaal."

 

Een stap vooruit in duurzaamheid

Wij bestellen via een bepaald systeem, maar daar kan ik niet alle producten krijgen die we graag willen gebruiken. Jacqueline en haar team letten namelijk heel erg op duurzaamheid en wij groeien daar graag in mee. Dus wat ik niet kan bestellen, vraag ik via haar aan. Denk aan bepaalde zeepdispensers waar duurzame zeep in kan. Wij zijn ook bezig met een duurzaamheidsplan. Afval scheiden, zonnepanelen, elektrische auto's en zeker ook op het gebied van schoonmaakproducten. Uiteindelijk moeten wij natuurlijk ook helemaal ‘groen’ zijn. Ik laat me daarin graag adviseren door Gom”.

 

Lees meer over Gom Offices